Лица на bTV използвани от измамници за продажба на „чудодейни лекарства“

Недоброжелатели в интернет използват разпознаваемостта на емблематични лица на bTV и доверието към тях, за да предлагат „чудодейни лекарства“ или бързо забогатяване. Става въпрос за измамна схема, с която потребителите трябва да внимават, съобщиха от телевизията.

В такава измама попадат водещите Юксел Кадриев, Светослав Иванова и Цветанка Ризова.

„Разбрах от хора, които ми писаха във Фейсбук с въпроси каква е тайната, мога ли да дам пари без да използвам банка. След това започнаха да ми се обаждат познати, изпращаха ми снимки как съм арестуван с белезници. Оказва се, че някой използва името и лицето ми с целта да мами хората, че аз съм забогатял случайно и разкривам тайната си как това е станало лежейки на дивана като продавам биткойни. По-страшното е, че има хора, които са се хванали на това“, разказва водещият на Новините Юксел Кадриев.

Информацията се разпространява в затворени групи във Фейсбук чрез откраднати профили на хора с между 2000 и 6000 последователи. Юксел Кадриев призовава хората да бъдат бдителни в какви групи участват.

По думите на водещия на предаването „120 минути“ Светослав Иванов социалните мрежи са токсична среда, в която се разпространява всякаква информация. Той призова хората да я подлагат под съмнение.

„Преди известно време започнах да получавам съобщения с въпроси за „чудодейно лекарство“, което помага на хората с увреден слух. Това ме накара да реагирам публично, защото става дума за здравето на хората. Лъжа, свързана с нещо, което може да се окаже вредоносно и си играе с надеждите на хората. Схемата е сходна. На гости в „120 минути“ уж ми е Васил Найденов, който споделя, че е изгубил слуха си“, разказва Светослав Иванов.

От години името и на водещата на „Лице в лице“ Цветанка Ризова също се замесва във фалшиви реклами и измами.

„Обичайно ми сигнализират зрители, приятели, като ми препращат линкове, съобщения, снимки. Една от най-популярните измами с моето име е за едно лекарство, което уж е сърдечно. За него ми се обадиха няколко човека, лични приятели, дори да ме попитат добро ли е, как да стигнат до него. Оказа се, че една позната е изпратила дори пари. Това е много страшно, защото най-вероятно това не е никакво лекарство. Най-вероятно това е някаква странна субстанция, която ако попадне у хора, които имат истинска нужда, би било фатално или би им навредило много. Никога нищо не съм рекламирала, нито лекарства, нито криптовалути, нито банки“, казва водещата Цветанка Ризова.

По думите на експерта по киберсигурност Любомир Тулев измамата се поддържа допълнително с изкуствени коментари и отзиви на хора.

„В цялата схема със сигурност фигурира сайт или сайтове които не се хостват в България. Много често те се хостват в Украйна, Беларус, Русия. Публикуват се тези статии, използват се снимки и имена на популярни личности в България и след това или се правят групи във Фейсбук или се крадат такива. Много е важно да бъдем внимателни къде кликваме“, допълни Тулев.

По думите му винаги остават следи като IP адреси и плащания, които да бъдат проследени, но забавянето идва, ако следите водят до друга държава.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share