Лошият Дядо Коледа – обира по гари, базари и къщи

Лошият Дядо Коледа – обира по гари, базари и къщи

Коледните и новогодишните празници са момент, който крадците умело използват, за да планират и извършват удари. В последните дни на декември обикновено кражбите се засилват, обажданията до полицията – също. Факт е, че вече почти две години престъпността се преориентира в онлайн пространството предвид пандемията, но нахлуването в домовете и джебчийските кражби не са отминало явление, особено когато хората са обладани от празничния дух и свалят гарда.

Очите ни трябва да са на четири, когато сме по базари, по молове и в градския автобус. Обикновено този съвет идва от полицейските дирекции в дните преди празниците. Начините, по които се извършват кражбите по тези места, въобще не се е променил, но се променя нивото на нашата бдителност. Именно този момент търпеливо чакат апашите и се възползват, пише „Марица“.

Една от последните тенденции при тях е коледната дегизировка. Този ход използват по-хитрите сред криминалния контингент, обикновено на възраст между 20 и 35 г. На пръв поглед – странен ход, но доста резултатен. Преди да тръгне на жътва, крадецът слага коледна шапка или червен панталон и ботуши или пък използва пълен комплект. Когато е в тълпата, хората го посрещат с усмивка, радват се на коледния дух. Така, макар и да звучи абсурдно, жертвите сами пожелават контакта с него, което апашът очаква

Някои искат селфи с него, децата го заговарят, а той пуска шеги, правейки се на Белобрадия старец. Докато тече радостното общуване обаче, апашът действа. Бърка по джобове и чанти, дърпа портмонета или ценности. Тези случаи в Пловдив са единици, но са факт, разказват информаторите и призовават жителите и гостите на града да са особено бдителни към такива персонажи, които са често срещани по Коледа. „Никой не вярва, че Дядо Коледа може да те обере, а не само да раздава. Точно като във филма „Такси 3“, коментират те.

Освен тези по-интелигентни, да ги наречем, кражби, обикновените джебчии също се активизират. Те са навсякъде сред нас и са трудно разпознаваеми. Обикновено не действат по един. Използват момент на разсеяност и действат успешно в пълни рейсове, на различни събития на открито, където се събират много хора, дори в храмовете, които са много посещавани по празниците. „Навън е необходимо хората да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Да внимават за съмнителни лица в търговските центрове и в масовия градски транспорт, които биха се възползвали от разсеяността им или умишлено създават ситуации, с които да отвлекат вниманието им. Обикновено извършителите на джебчийски кражби използват оживлението около пазарите и православните храмове и посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти, външни джобове на връхни дрехи и портфейли, носени в задния джоб на панталоните“, съветват от пловдивската полиция.

През празничните дни крадците следят за празни жилища, в които да влязат и да ги оберат. Те се ориентират къде точно да влязат по много неща – тъмни прозорци, препълнена пощенска кутия, празна кофа за боклук, спуснати щори и завеси, липса на пране по въжето на балкона и т.н. Опитни полицаи предупреждават, че най-опасни са професионалните крадци, които поддържат мрежа от информатори в района си на действие. Те се възползват от доносници, като непрекъснато се информират кой какво ново си е купил, дали е сменил старата кола с нова, как се заключва жилището му, в какви периоди от време отсъства и т.н.

Не са малко случаите, когато сред доносниците е именно човек, който най-малко подозираме, като например съсед. Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, със сигурност трябва да вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от крадци. Най-важното нещо, което на пръв поглед не е съществено, но определено работи – не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празничните дни. Предупредете и децата си да не правят това, тъй като вече се превърна в мода младежите да съобщават за всяка своя стъпка в социалните мрежи. Особено важно е да не се пише във Facebook за предстоящо пътуване или да се посочва точна дестинация. Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са добре затворени и заключени. Помолете близък човек – роднина или съсед, на когото имате доверие, да наглежда от време на време къщата или апартамента ви.

Важно е да знаете, че не бива да влизате в разбитото жилище. Възможно е крадецът все още да е вътре и да ви застраши или уплаши. Запазете спокойствие и намерете начин да се обадите в полицията. Не влизайте в дома си и не пипайте нищо до идването на полицейските органи, предупреждават униформените. При извършването на огледа на жилището от полицаите или на по-късен етап се огледайте за чужди вещи и ако намерите такива, сигнализирайте полицията, без да ги премествате или докосвате.

Обратен завой: Престъпниците зарязаха селото, удрят двойно в града

Апашите следват демографските тенденции и това става ясно от разликата в броя на регистрираните престъпления в градовете и селата. През последните години, в резултат от бързото развитие на Пловдив, в т. ч. бумът на жилищното строителство и по-високият среден доход в сравнение с близките области, се ускори скоростта на миграцията. Населението в града се увеличава, а за сметка на това селата опустяват и то с двойна скорост. Трайното обезлюдяване на малките населени места обаче е основна причина престъпниците също да мигрират. Докато хората бяха пропищели от нагли обири, посегателства и всякакви издевателства над възрастни и самотно живеещи хора в селата, то от началото на годината подобни престъпления са сведени до минимум. Тук-там из полицейската сводка могат да се забележат кокошкарски кражби, но със сигурност пък набъбна статистиката за проникване в домове в града. И това е по простата причина, че не остана от кого и какво да се краде в региона. Статистиката сочи, че съотношението между кражбите в селата и в градовете в Пловдивско е 1:10.

Според резултатите от десетото поредно издание на изследването „Регионални профили“ на Института за пазарна икономика обаче, тенденцията за миграция към големите градове е в началото на нов обрат. Хората бягат от големите областни центрове, какъвто е Пловдив, и се насочват към малките общини и принадлежащите към тях населени места. Това означава, че ако движението се ускори, то ще бъде забелязано и последвано от една част от апашите. Останалите обаче ще заложат на сигурното и ще набелязват жилища в града. Особено привлекателни за тях се оказват новите кооперации, които никнат като гъби в Пловдив.

Със сигурност за спад на престъпленията в селата огромна роля играят регулярните посещения на патрули и ежемесечните срещи между униформени и жители на малките населени места в региона. В рамките на календарен месец полицията успява да обхване по 50 села.

Тарашат жилището от 2 до 10 минути

Сигурно мнозина, станали жертва на кражба от жилището, което обитават, са се питали за колко време апашите са успели да проникнат, да реализират удара си и да се измъкнат незабелязано.

Полицейските данни сочат, че опитен престъпник може да отвори заключващ механизъм на входната врата на къща или апартамент за времето между 2 и 10 минути. След като проникне, той се отправя към целта. Средното време на кражбата се определя от това дали апашът предварително знае какво ще задигне и къде се намира то. Ако взломът е на случаен принцип, ударът отнема не повече от 6 минути след влизането. В такива ситуации крадецът стреля напосоки, търси скъпи вещи и ценности, които са близо до изхода. Обикновено става въпрос за портфейли, телефони, лаптопи, телевизори, пари и бижута. По-смелите налитат и на ключове за коли, след което осъществяват и втори етап – оттеглят се с возилото.

Ако крадецът знае какво точно ще открадне и неговото местоположение в дома, изнасянето му става за максимум 2 до 3 минути. Тук обаче е извършено предварително проучване и апашът е сигурен, че, първо, има какво да се открадне, и второ, че няма да има никой в жилището. Времето за реализирането на удара означава, че е възможно, докато сте в близкия магазин или пък на гости на съседа, домът ви да бъде обран.

Кокошкарите – млади и необразовани

Криминалистите са почти единодушни, че може да се очертае профил на стандартния крадец, тип „кокошкар“. Става въпрос за млад човек – най-често между 18 и 30 г., с ниско образование, а в много от случаите и необразован. В повечето случаи – страхлив. При вида на някой отворен прозорец или незаключена врата той спонтанно взима решение да извърши поредната си кражба. Обикновено този тип крадец рядко пристъпва към взлом, свързан със чупене на прозорци и изобщо със силен шум. Не се наема да преодолява здрави брави, а дори и да успее да проникне в жилище, взима неща, които са точно до изхода, за да може при шум да се оттегли за секунди.

Наред с кокошкарите съществуват и групи от професионално подготвени и снабдени с технически приспособления квартирни крадци, които са способни да преминат и през най-здравата бронирана врата. Често в такава банда попадат хора, които познаваме и в които не бихме се усъмнили.

Светнатата лампа – изпитан трик срещу набези

Понякога на пръв поглед елементарни съвети могат да спасят жилището ни от набези на крадци. Един от тях, от който се възползват най-често хората, е да оставят светната лампа, когато са навън, на гости, на почивка, дори и при ходенето ни до съседа. И до ден днешен бабите и дядовците съветват членовете от семейството си да щракат ключа на крушката при отсъствие.

Друг прост съвет да опазим жилището си е да оставяме пролуки на пердето. Идеята е то да изглежда така, сякаш вътре има някой и периодично поглежда през прозореца. Спуснатите пердета и завеси са ясен знак за апашите, че най-вероятно домът е празен и могат да направят удар.

Трети важен съвет, който възрастните използват и предават на поколенията, е пред вратата на къщата или апартамента да се оставят обувки. По този начин също ще изглежда, че жилището е обитаемо, а не пусто.