Людмил Рангелов: Престъпниците ни замениха трошенето на кости с обществени поръчки

Людмил Рангелов: Престъпниците ни замениха трошенето на кости с обществени поръчки

„Смятам, че решението на съдиите по делото за убийството на Милен Цветков, е било добре обмислено. Но трябва да имаме предвид, че обвинението на този подсъдим е много тежко и то предвижда включително „доживотен затвор“, заяви адвокат Людмил Рангелов в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него освобождаването на Кристиан Николов крие риск от бягство от правосъдие.

„Когато подобно обвинение виси над един млад човек, всеки родител би се замислил дали и какво да направи, за да спаси детето си“, коментира адвокатът. И добави, че обществото има очаквания, свързани с делото.

„Престъплението беше извършено пред очите на всички, тъй като записите от камерите на кръстовището показаха на всички какво се е случило“, уточни Рангелов.

След протеста на прокуратурата, окончателното решение за мярката на Кристиан Николов ще вземе до дни Софийският апелативен съд.

Адвокатът коментира и решението на депутатите да свалят охраната на НСО от някои държавни личности.

„Не мога да приема, че патриархът трябва да остане без охрана от НСО. Това е личност, която е обединяваща. Той представлява най-важната религия в страната, не можем да оставим този човек на частна фирма, това е въпрос на престиж и уважение“, заяви Рангелов.

Според него текстовете ще бъдат коригирани.

„Очаквам при окончателното гласуване да бъде върната охраната не само на патриарха, но и на главния прокурор. Не можеш да го оставиш без охрана, по презумпция това винаги е високо застрашена позиция. Вярно, че тежката престъпност не е онази от 90-те години, но и сега се засягат големи интереси“, мотивира се Рангелов.

Той е на мнение също, че не 46-ото НС трябва да реши съдбата на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

„Надявам се или въобще да не се стигне до второ четене или да се променят текстовете. От тези промени всеки се старае да извади политически дивиденти. Да закриеш нещо е много просто, но не трябва да се случва в рамките на този парламент. Парламентът е много раздробен и няма да се създаде добър законопроект, който да реши всички проблеми, произлизащи от закриването“, заяви адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира забавяне на делата с поне една година, ако се стигне до закриването на специализираните институции.

Людмил Рангелов заподозря търсен ефект от новината за заплахата срещу председателя на НС Ива Митева.

„Може целта на лицето, което е отправило тази заплаха, да е била да предизвика този шум. Недопустимо е обаче МВР и прокуратурата да не си говорят. Прокуратурата няма ресурс да извърши проверка по този случай, но без участието на МВР нищо не може да се случи. Без диалог и комуникация не може да има резултати в борбата с престъпността“, каза Рангелов.

И подчерта, че реално престъпността от 90-те години никога не са си отивали от държавата.

„Престъпността се измени – от трошене на кости и убийства премина в усвояване на ДДС и обществени поръчки. Лицата са същите, има по-малко трупове, но последиците за обществото са по-сериозни“, заяви Людмил Рангелов.