Майка забрави бебе в трамвай, старозагорец – прасе на автогара

Разсеяна майка забрави дете в количка в трамвай в София, а мъж от Стара Загора – прасе в чувал на автогарата. За куриозните случаи става ясно от справки за загубени вещи в градския транспорт на големите градове у нас, пише „Монитор“.

В София необичайната история се разиграла преди два месеца в трамвай №22. Жената установила, че е забравила бебето едва когато се прикачила на следващия трамвай, разказаха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) и уточниха, че благодарение на бързата реакция на ватманите случката е преминала без тежки последствия. Те са се свързали с диспечерите на ЦГМ и оттам направили връзка за изгубеното дете.

Преди време пък разсеяни прибиращи се от чужбина родители, изморени от пътя, бяха „забравили“ бебето си на летище София.

В столицата има едно бюро за изгубени вещи на площад „Възраждане“, но от услугите му вече почти никой не се възползва. „През последните 3 години обаче пътниците много рядко оставят или взимат вещи от него. Най-често

там се предават загубени карти

но не повече от една на месец и повече“, разказаха от ЦГМ. Практиката за загубени вещи в столичния градски транспорт през последните години е пътниците, които намерят вещ, да я предадат на водача, който се обажда на диспечерите, а те предават информацията на call центъра на ЦГМ. Там звънят тези, които са загубили своя вещ и биват насочвани към последната спирка на съответния курс или към съответното депо или гараж, ако е минало повече време. „В повечето случаи пътниците губят телефони и документи, които и търсят. Има забравени дрехи, чадъри, шалове, но случаите са по-скоро единични“, обясниха от дружеството.

В Бургас пък преди години чистачка намерила под седалките на автобуса от градския транспорт изгубен портфейл с 600 лева и пликче с дрога, а до тях скътана и личната карта на собственичката. Хигиенистката отворила портфейла и видяла само парите, без да подозира за наркотика. Съвестно предала портмонето в полицията, а когато униформените се заели да изследват по-старателно съдържанието, открили и пликчето с наркотика.

В момента в морския град масово в транспорта се губят телефони, таблети и дори лаптопи. Служителите на общинския превозвач „Бургасбус“ са намирали всевъзможни забравени предмети върху седалките. „Намирали сме чадъри, дамски чанти, сакове, дори и ученически раници“, казват от фирмата. Учениците са най-разсеяни и най-често губят вещите си. Те

най-редовно забравят раниците

с учебниците на път за училище. Често изтървават и абонаментните си карти за градския транспорт и слушалките за телефона си. „Имаме строг вътрешен ред и правила. Всяка забравена или изгубена вещ, която открием в автобусите, се предава веднага в офиса на „Ръководител движение“. Ако това е чанта и в нея има лична карта или други документи за самоличност, я предаваме в полицията и оттам издирват собственика. Ако е чадър или друг предмет, чийто собственик е неизвестен, остава на съхранение при нас и чакаме да си го потърсят. Много рядко остава нещо непотърсено. До ден-два човекът се сеща къде може да го е забравил и идва“, казват от „Бургасбус“.

Във Варна пък има случаи на забравени домашни любимци. От общинския превозвач „Градски транспорт“ разказват, че варненци са сред най-разсеяните пътници, като се е случвало да бъде забравяни и чанти със солидни суми пари. Всекидневно има десетки забравени вещи, които се предават и съхраняват в главната диспечерска служба на фирмата. „Даваме информация за забравени вещи, главно в автобусите, но само за тези, които са намерени от кондуктор или шофьор“, коментира шефът на транспортната фирма, инж. Злати Златев.

Кондуктори с дългогодишен стаж разказват поредица от случки, когато са намирали какви ли не вещи, включително и много ценни. Най-много са мобилните телефони, които изпадат от джобовете на по-разсеяните пътници. Припомнят случай с немного атрактивен на външен вид телефон, който впоследствие се оказва поръчков – с клавиши за незряща възрастна жена. В друг случай имало забравена

чанта, в която нещо помръдвало

и се оказало, че в нея има малко кученце. „Беше лятна жега и животинчето можеше да се задуши. Затова му дадохме вода, обадихме се и го закарахме до управлението на фирмата. После се оказа, че породата била много рядка и собственичката се разсипа от благодарности и почерпки“, разказва друг. Колегите му припомнят и истории с изпаднали портфейли или забравени чанти, в които имало солидни суми.

В Стара Загора всички автобуси и тролейбуси са снабдени с камери, което до голяма степен спомага бързо и безпроблемно забравени от пътници вещи да бъдат връщани обратно на собствениците им, твърди управителят на общинското дружество „Автобусни и тролейбусни превози“ ЕООД Димитър Авджиев. По думите му напоследък нямало случаи на забравени ценни вещи, най-често сигналите били за изпаднали от джобовете мобилни телефони или портфейли с лични документи. Във всяка от колите има изписан телефон за връзка, вещите, които водачите или контрольорите са намерили на крайната спирка, се предават на диспечерите. Сходна е ситуацията и на централната автогара. Там обаче имат куриозна случка. Преди две години на служителите им се наложило

близо седмица да отглеждат прасенце

забравено в чувал, докато собственикът му не дошъл да си го потърси.

Таксиметрови водачи с дълъг стаж си припомнят, че преди време в една от колите бил забравен скъп акордеон, който така и си останал в склада на фирмата непотърсен. Предполага се, че инструментът е бил обект на кражба, извършителят й по неизвестни причини решил да изостави плячката си. Таксиджия ветеран твърди, че преди десетина години намерил на задната седалка дипломатическо куфарче, в което имало надиплени пачки с тогавашни дойче марки на огромна сума. При проверката на банкнотите в чейнджбюро се оказало, че става дума за театрален или филмов реквизит, хартийките били нелошо направени ментета.

Във Велико Търново на автогарата най-често забравяните вещи са връхни дрехи, които работещите на гишетата признават, че или прибират и чакат някой да си ги потърси, или в повечето случаи изобщо не пипат и оставят там, където са забравени. В редките случаи, когато е имало забравени дамски чанти, те се предават веднага на полицията. Но това са единични случаи, да кажем 2-3 случая за последните 10 и повече години.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share