Майка ще си драсне клечката пред парламента тази вечер?!

Майка ще си драсне клечката пред парламента тази вечер?!

Майка от гражданската инициатива „Системата ни убива“ възнамерява да се самозапали тази вечер около 20 часа пред парламента в знак на протест срещу правителството и срещу бездействието на властта по отношение на хората с увреждания. Този зловещ слух се разпространява сред протестиращите в София, съобщава Lupa.bg.

Не само заради протестите от последния месец, а и защото е стратегическа строго охранявана сграда, в и до Народното събрание винаги има пожарникари, които да реагират при екстрени ситуации. По принцип и полицейското присъствие в района на парламента също е засилено.

Все още не е ясно дали намерението на майката е реално или тя само е споделила, че подобно решение би било крайна форма на протест.

Майките на деца с увреждания от гражданската инициатива „Системата ни убива“ протестират непрекъснато от 1 март. Те се сляха с вълната на недоволни срещу правителството и също всяка вечер са на жълтите павета. Преди дни майките поеха на автошествие под наслов „Борисов, тук сме!“ от Министерския съвет към дома на премиера в Банкя с настояване за оставка на кабинета без да се водят каквито и да било преговори.

Пред къщата на министър-председателя бяха оставени черни найлонови чували, на които пишеше „Оставка“, листове с надписи „Ти уби бъдещето на децата ни“ и „Ти уби свободата на словото“, както и цветя.

Срещу протестиращите да не бъде използвана никаква сила, а действията на полицията да се сведат само до охрана на реда. Това е наредил премиерът Бойко Борисов на МВР.

Министър-председателят, за чиято оставка настояват вече 32 дни стотици хиляди в България, поискал и да не бъде прилагано насилие срещу барикадиралите се по кръстовищата в София. „Няма да има акции срещу барикадите нито по светло, нито по тъмно“, гласяла заповедта на Бойко Борисов.

Рано сутринта в петък полицията организира едновременно акции в градовете, където имаше блокади на ключови пътни артерии, разбута палатковите лагери и разгони със сила протестиращите.

От МВР заявиха, че решението затова е взето след множество жалби от граждани, че се нарушава правото им за свободно движение.

Още същия ден протестиращите отново опънаха палатките на Орлов мост и пред Министерския съвет и блокираха отново центъра на София. Така бе и във Варна и в други градове на страната. Полицията се закани, че отново ще вдигне блокадите.