Майка ще си драсне клечката пред парламента тази вечер?!

Майка от гражданската инициатива „Системата ни убива“ възнамерява да се самозапали тази вечер около 20 часа пред парламента в знак на протест срещу правителството и срещу бездействието на властта по отношение на хората с увреждания. Този зловещ слух се разпространява сред протестиращите в София, съобщава Lupa.bg.

Не само заради протестите от последния месец, а и защото е стратегическа строго охранявана сграда, в и до Народното събрание винаги има пожарникари, които да реагират при екстрени ситуации. По принцип и полицейското присъствие в района на парламента също е засилено.

Все още не е ясно дали намерението на майката е реално или тя само е споделила, че подобно решение би било крайна форма на протест.

Майките на деца с увреждания от гражданската инициатива „Системата ни убива“ протестират непрекъснато от 1 март. Те се сляха с вълната на недоволни срещу правителството и също всяка вечер са на жълтите павета. Преди дни майките поеха на автошествие под наслов „Борисов, тук сме!“ от Министерския съвет към дома на премиера в Банкя с настояване за оставка на кабинета без да се водят каквито и да било преговори.

Пред къщата на министър-председателя бяха оставени черни найлонови чували, на които пишеше „Оставка“, листове с надписи „Ти уби бъдещето на децата ни“ и „Ти уби свободата на словото“, както и цветя.

Срещу протестиращите да не бъде използвана никаква сила, а действията на полицията да се сведат само до охрана на реда. Това е наредил премиерът Бойко Борисов на МВР.

Министър-председателят, за чиято оставка настояват вече 32 дни стотици хиляди в България, поискал и да не бъде прилагано насилие срещу барикадиралите се по кръстовищата в София. „Няма да има акции срещу барикадите нито по светло, нито по тъмно“, гласяла заповедта на Бойко Борисов.

Рано сутринта в петък полицията организира едновременно акции в градовете, където имаше блокади на ключови пътни артерии, разбута палатковите лагери и разгони със сила протестиращите.

От МВР заявиха, че решението затова е взето след множество жалби от граждани, че се нарушава правото им за свободно движение.

Още същия ден протестиращите отново опънаха палатките на Орлов мост и пред Министерския съвет и блокираха отново центъра на София. Така бе и във Варна и в други градове на страната. Полицията се закани, че отново ще вдигне блокадите.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share