Майки и деца въртели бандата за дрога в Елин Пелин

Mомчета, родени през 1995 година въртели бандата за наркотици в Елин Пелин. Родителите им пък били запознати с дейността на децата си. Майката на единия задържан изхвърлила буркан с тревиста маса през прозореца, когато полицаите дошли на обиск в дома им. За друга майка разследването показало, че осъществявала транспортирането на наркотиците от София до Елин Пелин. Това обясниха във вторник от Специализираната прокуратура.

Оперативна информация за наркогрупата е получена през февруари, когато е изготвен план, утвърден от главния секретар на МВР. „Толерирането на тази дейност от родители е крайно неприемливо. Необходима е здрава семейна среда“, заяви заместник-директорът на ГДБОП Стоян Темалкиев.

Ръководителят на специализираната прокуратура Димитър Петров пък каза, че групи за разпространение на наркотици се разбиват често, но те отварят ниша, която бързо се заема от друга банда, предаде dariknews.bg.

Разследващите обясниха, че складът, откъдето се зареждала бандата, е разбит по време на сделка. Там са открити и голяма част от наркотиците и фалшивите еврови банкноти. Те били с номинал от 100 евро и на пръв поглед с добро качество.

Фалшивите еврови банкноти са с номинална стойност 260 000 евро.

Арестувани са четирима души, двама от които родени през 1995 г. Те са имали подкрепата на своите роднини. „И четиримата задържани нямат официална трудова дейност, всичките им доходи са от разпространението на наркотици“, заяви зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев. Той допълни, че операцията е проведена на 7 декември. По думите му основната дейност на групата обхваща община Елин Пелин, като са били много редки продажбите на наркотици на територията на София.

„Зареждането с наркотични вещества, основно амфетамини и марихуана, се е осъществявало от София от определено депо на основния член на групата. Депото е в София, в квартал „Триъгълника“, посочи ръководителят на Спецпрокуратурата Димитър Петров. По думите му началото на акцията е било дадено, когато е направена сделка пред него.

Той допълни, че това депо се е използвало и като съхранителна база на неистински евро и банкноти. „Експертите ще кажат с какво качество е самата банкнота, но на пръв поглед изглеждат с добро качество. Лицето, което е получавало наркотиците в София, е извършвало т.нар разфасовка така, че да могат да се пласират на улицата“, уточни Петров, цитиран от „Фокус“.

„По случая бяха използвани активно и специални разузнавателни средства, което ни даде възможност да документираме връзките между тях и да стигнем до същината на осъществяваната престъпна дейност“, подчерта Темелакиев. Той обясни, че основните средства, които са ползвали, са мобилни приложения, докато при предната група схемата е била малко по-различна – „ползвали са телефони, като единият звъни, което означавало, че има нужда от зареждане с наркотици, а зареждачът затваря и след като зареди с дрога – връща позвъняване“. Петров допълни, че техните данни за дейността на престъпната група са от началото на тази година, но не е изключено да са действали от по-рано.