Майкоубиецът пред съда: Не съм бил съден, но много пъти съм бил в психиатрията

Майкоубиецът пред съда: Не съм бил съден, но много пъти съм бил в психиатрията

„Не съм бил съден, но много пъти съм бил в психиатрията“, това каза пред съдиите 27-годишният Иван Марков, който уби майка си и 10 дни живя с трупа ѝ. Припомняме, че Иван е психично болен и след разкриването на престъплението е направил пълни самопризнания пред разследващите

Днес младият мъж е изправен пред магистратите от Окръжния съд в Пловдив, след като прокуратурата поиска Иван да бъде настанен в Центъра за психично здраве, за да се изследва психическото му състояние. В началото на заседанието стана ясно, че вече е съставена експертиза от ЦПЗ, в която ще се даде становище дали Иван е осъзнавал действията си и може ли да носи наказателна отговорност за тях. Изслушването на обвиняемия и данните за неговото състояние ще протече при закрити врати заради изнасяне на лични данни.

Припомняме, че психотрилърът стана известен на обществото едва тази сряда, а убийството е извършено преди около 10 дни. Съседи на Иван, който живеел с майка си Лилия Алексиева в общински апартамент в Тракия, позвънили в полицията заради задушлива миризма във входа и факта, че Иван не отварял няколко дни подред вратата. Полицаи пристигнали и открили младият мъж в дома си, а трупът на 59-годишната му майка в една от стаите на жилището. Трупа на починалата бил увит в найлони и одеяла, а по тялото ѝ имало множество наранявания. Часове по-късно синът, който е психично болен е признал, че преди дни е убил жената в дома им, но изчаквал да вземе пенсията ѝ. И двамата са освидетелствани и взимат пенсия по болест.

По думите на съседи, Иван станал агресивен към майка си отскоро. Хората от блока дори се съмнявали, че момчето й е посягало, тъй като жената имала белези по лицето.

„Имаше счупени стъкла. Най-вероятно Иван се е опитал да разфасова майка си, тъй като на нейния крак имаше рана. Знаехме от години, че момчето не е добре. Не се къпеха и дори заради тях модифицирахме асансьора да стои постоянно отворен“, допълни съседът. Последно време Иван употребявал и солидно количество алкохол.

Днес ще стане ясно каква мярка за неотклонение ще вземе съдът спрямо обвиняемия за майкоубийство.