Малшанс за Биберов – вече е подсъдим, няма излизане от ареста

Казусът с мярката за неотклонение на бургазлията Петър Биберов претърпя нов изненадващ обрат. Причината е, че статутът му на обвиняем се промени на подсъдим, докато делото му се движеше между първа и втора инстанция.

Припомняме, че миналата седмица Специализираният наказателен съд (СНС) уважи жалбата на Биберов и промени мярката му от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Прокуратурата протестира и делото отиде в горната инстанция за окончателно решение.

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) в четвъртък обаче съобщи, че Втори въззивен състав е прекратил производството. По информация на „Флагман“ причината е, че Специализираната прокуратура е внесла обвинителния акт срещу групата на Николай Мечков, заради евентуалното членство в която Биберов е арестант. Това обезсилва определението на СНС и така последният остава под стража.

Припомняме, че само няколко дни преди последната жалба на Петър Биберов казусът с мярката му за неотклонение имаше подобно развитие. Тогава СНС го пусна в „домашен арест“, но след протест на прокуратурата АСНС отмени определението и го остави под стража, пише Флагман.

Задържането на Биберов пък бе преди около осем месеца – през октомври 2019 г., заедно с Николай Мечков, сочен за лидер на предполагаемата организирана престъпна група (ОПГ), както и Златко Кънев, Милен Вълчев, Кирил Тодоров и Йордан Ганев.

Прокуратурата ги обвинява, че са изнудвали търговци.

Основен свидетел обаче е бизнесменът с противоречива репутация Стоян Колев от Айтос, който се жалва, че му бил отнет силово хлебозаводът.

Всъщност, ако не беше внесен обвинителният акт, вероятно Петър Биберов щеше да бъде пуснат автоматично заради ограничението за задържане за не повече от осем месеца в рамките на досъдебното производство.

Може би на това се дължи необичайната серия от жалби от негова страна в рамките на дни. Биберов, изглежда, се е надявал да изпревари влизането на делото в съда. Новият му статут на подсъдим ще усложни излизането му от ареста.