Марихуаната в Истанбул – от оранжерия в Пазарджик?

Марихуаната в Истанбул – от оранжерия в Пазарджик?

50-те килограма марихуана на стойност 1 млн. лева, хваната близо до летище „Ататюрк” в Истанбул, може да е пренесена от Албания през България. Не е изключено канабисът да е с български произход, предположи пред Lupa.bg Тихомир Безлов, старши анализатор от програма „Сигурност“ на Центъра за изследване на демокрацията.

„Около Пазарджик се отглеждаше в големи количества канабис, който се изнасяше за Турция. И на други места у нас се прави. Тревата от Албания не е много качествена. Не знам защо се пренася през България, а не през Гърция”, посочи Безлов.

По думите му от Турция се внася хероин за Западна Европа. Каналът минава през България. „Хероиновият пазар у нас е малък. След като въведоха метадоновата програма през 2009 г., той се разпадна. Малко останаха хората, употребяващи хероин.”, смята експертът.

На 29 март близо до летище „Ататюрк” в Истанбул бяха спипани 50 килограма марихуана в автомобил „Рено Клио” с турска регистрация. Медиите в южната ни съседка съобщават, че дрогата е заловена след полицейско преследване, като има арестуван турски гражданин, а властите в Турция издирват българин, който е успял да се измъкне. Заловените 50 килограма марихуана са на стойност близо 1 милион лева.