Марковски: Невена Йорданова може да лежи едва 6 години в затвора

Марковски: Невена Йорданова може да лежи едва 6 години в затвора

Марин Марковски хвърли бомба, казвайки, че банкерката Невена Йорданова, която задигна един милион, може да лежи едва 6 години в затвора, а после да си харчи парите. Адвокатът е дал консултация на една от страните по делото и е наясно с фактите, уточниха от Нова тв.

„Когато има такова престъпление, простият въпрос е „Къде са парите“, а отговорът, че ги няма. Следва сериозна работа по намирането им и могат да възникнат различни версии. Механизмът е много важен. Банката би трябвало малко повече да охранява влога, да не кажа много повече. Дърпането на парите е ставало, когато тя се разпорежда с даден влог. Тя има такова право“, посочи Марковски.

„Тогава тя е трябвало да уведоми съгласно вътрешния ред на банакта, да уведоми друга колежка нейна, която да направи проверка, този вложител да си направи документ за самоличност, а другата да контролира. Това обаче не е правено“, уточни юристът.

„Тя когато разполага с възможността, като служител в банката да се разпорежда с влог, да извърши плащане или пък превод. Правилникът казва, че всеки един клиент, който идва, за да извърши теглене, и отиде с лична карта, банковият служител проверява има ли такъв влог. Когато се извършва превода той се извършва без подпис, но по нареждането е нейно, а нейна колежка е трябвало да провери всичко, но не е правено. Не вярвам на романтичния елемент. Познавам психологията на съвременната дама. Едва ли една жена се е влюбена толкова безпламетно, за да ги даде на мъж“, категоричен е Марковски.

„Парите са скрити – следата е скрита и парите са скригти. Парите ги няма. Най-интересният въпрос е, ако се скрият парите, това заслужава ли си. Нека да прогнозираме какво ще се случи с нея. Тя може да получи 18 години, да се намалят на 12 заради съкратеното производство, т.е. може да излезе до 6 години от сливенския затвор. Жената признава, че е виновна, но това не значи, че трябва да върне парите“, изтъкна адвокатът.

„Когато работиш в банката, ти познаваш много добре механизмите. Не ти трябва много време за анализ. После идва психологическият момент- да го направи или не. Когато е преодоляла тази бариера, тя го е нарпавила. Заслужава ли си обаче да лежиш в сливенския затвор за тези пари.Този затвор е построен на едно голо поле = това е една тъжна и мъчителна гледка. Вътре в него има ред, има режим, който определя, че не си гладен и не мръзнеш. Имаш живот, който е свързан с биологичното ти оцеляване, но е мъчително.

Атмосферата вътре дори да я погледнеш – хората вътре са хора, които не обичат нито книги, нито телевизия. Те са много осбено по характер. Правят ли се пари от престъпление. Не си заслужава според криминалистите. Аз посрещам с известна доза хумор тя да бъде влюбена във виртуален любовник итой да й вземе парите. Те жените в реален не се влюбват. Нещата там са много подозрителни – ако има все пак такова нещо и се докаже, един помагач се наказва наравно с извършителя“, завърши Марин Марковски.