Масови проверки за маски в градския транспорт започват от днес

Масови проверки за маски в градския транспорт започват от днес

Глоби ще бъдат налагани на пътниците в столичния градски транспорт, ако не носят предпазни маски. За това ще следят и екипите на Центъра за градска мобилност, и полицията в превозните средства, които започват съвместни проверки от днес.

Нарушителите, които се возят в метрото, автобус, тролей или трамвай без маска или шал на лицето, ги грози 300 лв. глоба.

Според заповедта на здравния министър Кирил Ананиев носенето на маски или друго предпазно средство, с което да бъдат покрити носа и устата, остава задължително за пътниците в градския транспорт.

Градският транспорт постепенно започва да движи с делнично разписание, увери кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Целта е да може все пак да няма струпване на хора в градския транспорт. Напомням, че и по заповедта на министъра на здравеопазването маските в градския транспорт са задължителни. Моля гражданите да ги ползват,“ каза Фандъкова.

С намалено работно време и по зимен график ще се движи метрото, а нощният градски транспорт няма да работи. Остава в сила намаленото работно време вечер на градския транспорт. Метрото и крайградските линии ще се движат до 22,30 ч., а градските – до 22 ч.