Мафиот №1 бере душа, оперираха го по спешност

Мафиот №1 бере душа, оперираха го по спешност

Смятаният за върховен бос на сицилианската мафия Матео Месина Денаро, който бе арестуван на 16 януари в Палермо след цели три десетилетия,прекарани в нелегалност, бере душа, гръмнаха италианските медии.

След като разтръбиха тежкото здравословно състояние на бившия „капо ди тути капи“, медиите на Апенините уточниха, че той е бил откаран от строго охранявания затвор в град Акуила в болницата „Сан Салваторе“ на града. Там 59-годишният бивш бос е бил подложен на тежка операция за отстраняване на чревна непроходимост, причинена от тумор в дебелото черво. Матео Месина Денаро е бил конвоиран до здравното заведение от многочислен отряд карабинери, като въоръжени до зъби служители на реда са останали да пазят специалния пациент по време на хирургическата намеса и след това.

Адвокатите на мафиота, осъден на доживотен затвор за серия атентати срещу магистрати и представители на властта в началото на 90-те години на миналия век, поискаха тежкият затворнически режим на клиента им да бъде отменен и той да бъде хоспитализиран за постоянно. Основният аргумент на защитниците е, че Матео Месина Денаро вече не може да стои на крака, тъй като раковото му заболяване – тумор на дебелото черво, е в почти безнадеждния четвърти стадий. От друга страна на миналия 27 юни той е бил подложен на сложна операция на уринарния апарат, а още преди това състоянието му се било влошило рязко. Организмът му явно не е понесъл химеотерапията, с която е бил лекуван през последните 6 месеца в специално оборудваната за него санитарна килия в затвора на Акуила.

Така от близо месец „Кръстникът“ на „Коза ностра“ се чувствал изключително зле, имал постоянно силни болки в коремната област и поемал единствено течна храна – плодови сокове и течни хранителни добавки. Според информациите от болницата „Сан Салваторе“, извършената във вторник вечерта операция е приключила добре, но състоянието на болния оставало „много проблематично“.