Мафията в Бургас: Търговци на кръв изнудват нуждаещи се

Търговците на кръв вече не са само пред кръвните центрове, но и в социалните мрежи. Как действа кръвната мафия в Бургас?

Ранно утро в града. Търговците вече са пред центъра за кръводаряване в града. Около десетина мъже дежурят. Идват, питат, предлагат кръвта си. Цената за сакче кръв е 250 лева, съобщава Нова телевизия.

„Но те не са единствените, които предлагат кръв срещу залащане. Много често кръвта е възмездена с пари или с някаква друга услуга дори между роднини. Но ние няма как да го разберем. При нас човекът идва и казва името на болния за когото дарява. Но ние нямаме идея този човек как е стимулиран да дойде при нас. Той твърди, че е доброволец“, разказва д-р Людмила Желязкова, началник „Отделение трансфузионна хематология“.

Въпреки, че твърдят, че са доброволци от кръвния център са подавали сигнали срещу присъствието им. Полицаите идвали, проверявали личните карти, а така наречените дарители винаги имали обяснение.

С търсенето на кръв преди няколко месеца се сблъсква и Кристина от Бургас, която опитва да спаси баща си. Световният вицешампион по класическа борба при ветераните Любомир Ламбов катастрофира тежко, нужна е и тромбоцитна маса от рядка кръвна група.

„Общо за два месеца ми бяха необходими 65 кръводарители, което сами разбирате, че е изключително трудно постижимо. Да се намерят толкова хора, които да дарят кръв доброволно. Благодарение на това, че той беше спортист и доста известен в спортните среди, се отзоваха много хора на призива ми за даряване на кръв“, казва Кристина Ламбова.

Кристина пише призив в социалните мрежи, което активира десетки търговци на кръв. Първоначално регистрирани като анонимни дарители, които в последствие стават доста по-агресивни в лични съобщения и в търсене на авансово плащане освен за сакче кръв, и за пътни.

„Бяха хора, които казваха, че са готови да дарят кръв, но тъй като са от други градове е желателно, направо като изискване го поставят, да им поема пътните разходи, които бяха в размер минимум на 200 лева. Не ми се наложи да ползвам техните услуги“, допълва Ламбова.

Екипът на NOVA се свързва с търговец по обява в социалните мрежи. Уговорката е за сакче от 450 мл. кръв. Договорката стига до 1 300 лева. Намира се и по-евтин вариант, но всички твърдят, че са нужни пари и за път.

Обявите в социалните мрежи за търговия с кръв и кръвна плазма са много. Официално постъпили сигнали в полицията няма. „Сигнали няма може би, защото тези които организират кампаниите, е в техен интерес, да съберат по-бързо кръв за близки, за роднини, за приятели. И разбира се, те няма да подадат сигнал“, казва началникът на 5-то РПУ към ОД на МВР в Бургас Георги Илиев.

В съдебните архиви през последните години няма нито дело за продажба на кръв. Защото доказателствата за повдигане на обвинения от прокуратурата обикновено са крайно недостатъчни.

„Следва да се отбележи, че наказанието за едно такова престъпление е лишаване от свобода от две до осем години и глоба от 3000 до 12 000 лева. Но, както знаете, извършителите на такива престъпления са много ловки. Лицата, които използват са предимно от ромски произход и такива много трудно могат да бъдат подведени под отговорност, защото в последствия си променят и показания. На практика органите на реда остават беззащитни, не могат да предприемат никакви действия“, заявява съдия Анатоли Бобоков.

По същия член от Наказателния кодекс в Бургаския районен съд през последните пет години има осъдени шест души, но не търговия с кръв, а търговия на деца и трафик на хора. „Законът наказва този, който набира лица, които дават своя телесна течности или орган или каквото и да било от своя организъм на някой срещу заплащане“, посочва Бобоков.

Според криминалистите много по-обезспокояваща е търговията с органи на черния пазар. „Във времето назад е имало информация за изнасяне на основно от ромски произход на деца. Работил съм по случаите, но скоро такива сигнали нямаме“, обяснява Илиев.

Продажбата на кръв съществува заради хроничния и недостиг и все по-голямата нужда от кръв, убедени са специалистите. „В целия град, във всички лечебни заведения ни трябват близо 10 хиляди сакчета кръв, което означава 10 хиляди кръводарители, здрави и без никакви заболявания. На които евентуално и кръвта им да излезе чиста от инфекции, от атипични тела и да може да се използва. А иначе кръводарителите в Бургас са 8 400 души за миналата година“, казва д-р Желязкова.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share