Мафията полази и Верона – закопчаха 26 босове и ятаци на калабрийската ндрангета

„Това е първата акция във Верона срещу организираната престъпност, която доказва едно добре структурирано мафиотско присъствие в района и по-специално това на калабрийската ндрангета в лицето на нейния мощен клан „Арена – Никоша“, начело на който е фамилията Джордано!“

Така прокурорът-антимафиот Бруно Керки коментира пред журналисти приключилата снощи в града на Ромео и Жулиета операция на силите на реда. По време на акцията – финал на продължилото над две години предварително разследване, бяха закопчани 26 души, като 17 от тях бяха оставени зад решетките на местния затвор, шестима засега се намират под домашен арест, а трима са на свобода срещу всекидневна подписка в полицията.

Срещу всички тях са повдигнати куп тежки обвинения – участие в сдружение от мафиотски тип, трафик на наркотици, пране на пари, фиктивно прехвърляне на недвижими имоти, издаване на фалшиви фактури, рекет, манипулиране на търгове за обществени поръчки, корумпиране на държавни чиновници.

Сред вписаните от прокуратурата в регистъра за последствени е и бившият кмет на Верона от партията „Лига“ – Флавио Този, който според магистратите бил много близък със задържания бос на клана „Арена-Никоша“ – Антонио Джардино. Този е обвинен в присвояване на обществени средства покрай манипулирани с предполагаемо негово посредничество обществени поръчки, но според клюката силният само допреди три години политик бил едва ли не на заплата при неговия авер – мафиот.

Може би благодарение на това приятелство Антонио Джардино и хората му се били докопали преди доста време до „златната кокошка“ на Верона – събирането и обработката на промишлени и битови отпадъци. Като използвали тази истинска далавера не толкова за да трупат пари, а най-вече за да препират препечелените от трафика на наркотици стотици милиони евро.

Това ставало чрез „приятелски строителни компании“ или чрез разкритите от ндрангетистите в района на Верона десетки малки фирми – пощенски кутии, които извършвали фиктивни дейности и с фалшиви фактури докарвали яки приходи. После препраните чисти пари били изпращани в Калабрия на „куполата“ или върховното началство на клана „Арена-Никоша“, който ги инвестирал обикновено в печеливши законни дейности.

В изявлението си пред репортери антимафиотът-прокурор Бруно Корки определи полазването от организираната престъпност на Верона и на други големи градове в силната икономически област Венето като „много опасно“ и будещо „сериозна загриженост“.