Мафията работи ръка за ръка с коронавируса

Докато Италия скърби за хилядите починали от епидемията с коронавируса, а хората живеят в икономическа блокада, една група в обществото изглежда ще спечели доста от трагедията: организираната престъпност.

„Италианската мафия може да превърне заплахите във възможности“, коментира пред АФП Джузепе Говернале, водещият следовател в борбата с италианската мафия.

Над 10 000 души са загинали в Италия от болестта, докато епидемията опустошава третата по големина икономика на еврозоната.

От историческата „Коза Ностра“ в Сицилия, до огромната мощна „Ндрангета“ в Калабрия и готовата на всичко „Камора“ в Неапол, италианските мафиотски кланове бяха „хванати в крачка“, но сега се организират“, посочва Говернале.

Службата за икономическо разузнаване в Италия съобщи, че очаква брутният вътрешен продукт на страната да се свие с колосалните 7% тази година. Според италианските експерти около 65% от италианския малък и среден бизнес са изложени на риск от фалит.

Това е музика за ушите на мафиотите, които използват изнудването и лихварството, за да „работят“ със закъсали предприятия.

„Просто погледнете портфейлите на мафиите, за да видите колко могат да спечелят от тази пандемия“, заявява пишещият за борбата с мафията Роберто Савиано в интервю за всекидневника „Република“.

„Къде са инвестирали през последните няколко десетилетия? Компании за разнообразни услуги – столови, почистване, дезинфекция, рециклиране на отпадъци, транспорт, погребални домове, разпределение на горива и храна. Така ще спечелят пари“.

„Мафиите знаят какво имаш и какво ще ти трябва, те ти го дават и ще ти го дават, но според техните условия.“

Мафията „вече внимателно планира кога икономиката ще започне да се възстановява“, смята Говернале, който оглавява Дирекцията за разследване на мафията в Италия. „Ще има много пари наоколо.“

„Те ще търсят вратички в системата. Ще трябва да държим очите си отворени за подозрителни операции, създаване на нови компании, фиктивни корпорации.“

Джузепе Пинятоне, бивш антимафиот в Реджо Калабрия, счита, че епидемията „неизбежно ще затрудни работата на съдебната система през следващите седмици и години“.

Процесите срещу стотици подсъдими вече са спрели. Пренасочването на полицейските ресурси по време на кризата също може да допринесе за разцъфването на мафията, тъй като офицерите, „които са натоварени с нови роли, може да се сблъскат с проблеми в обществения ред“.

Според ежедневника „Стампа“ тайните служби са предупредили правителството за потенциални безредици в Южна Италия – подтикнати от организирани престъпни групи – в случай, че огнището на епидемията се премести от север на юг.

Мафиоти са организирали бунтове в затворите в цялата страна в началото на епидемията, а затворниците, които се страхуват да не хванат болестта в пренаселените съоръжения, изискват предсрочно освобождаване.

„Много тревожно е, че някои с по-леки присъди са пуснати навън“, посочва Никола Гратери, водещ прокурор в крепостта на „Ндрангета“ Калабрия.

По данни на правозащитната група „Антигоне“ над 2500 затворници са били освободени от 29 февруари, за да се облекчи положението в местата за задържане.

„Хората, свързани с „Ндрангета“, вече са освободени и поставени под домашен арест „, отчита Гратери. „Това представлява реална опасност“.