Мафията сложила ръка върху хазарта в Сицилия

Мафията си е напазарувала три концесии за хазарт от Държавния монопол за залагания и лотарии, чрез които е сложила ръка върху комара в Сицилия и в други области на Южна Италия, осигурявайки по този начин десетки милиони евро свежи пари за финансиране на клановете си.

Това „драматично“ според националния всекидневник „Република“ разкритие е на прокурора Франческо Ло Вои и на сътрудниците му от разследващото ядро на финансовта полиция в Палермо. По заповед на магистратите – антимафиоти сутринта бяха щракнати белезниците на замесените в далаверата за стотици милиони евро десетима босове на „коза ностра“ и на бизнесмени – техни подставеени лица.

На първо място сред задържаните италианските медии поставиха известния в Палермо мениджър Салваторе Рубино, който се ползвал със славата на находчив предприемач и който можел да разчита за реализацията на начинанията си на стабилни връзки по висшите етажи на властта в Рим. Но поне до днес на широката общественост не бе известно, че Рубино е поддържал много тесен контакт и с Франческо Паоло Манискалко – боса на контролиращия централната част на Палермо клан, по чието нареждане бизнесменът бил купил от държавата първата хазартна концесия още през 2007 г. Като средствата за финансиране на развихрянето на „коза ностра“ в иначе неприоритетния за нея бизнес били набавяни от „апортни вноски“ на клановете, върху чиято процентна база били разпределяни тлъстите печалби от далаверата.

„Групировката на Салваторе Рубино се радваше на икономическа мощ, която й позволяваше да инвестира много пари дори във времето на сегашната пандемия“ – коментира днешните арести пред журналисти началникът на провинциалното командване на Финансовата гвардия в Палермо генерал Антонио Куинтавале Чечере. Висшият офицер подкрепи твърдението си с факта, че със средства на мафията Рубино бил закупил по време на наложената заради коронавируса строга карантина огромна игрална зала в самия център на Палермо. А що се отнася до срещите – съвещания на боса Манискалко с предприемача, те били осъществявани всеки месец в скромна дърводелска работилница, в която обаче агентите на генерал Чечере инсталирали тайно преди няколко месеца подслушвателни устройства и видеокамери.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share