МВР: Опасност от нови поледици в следващите 24 часа! Карайте внимателно

МВР: Опасност от нови поледици в следващите 24 часа! Карайте внимателно

Очакват се превалявания от дъжд и снеговалеж този следобед и привечер в страната, предупреждават от Националният координационен център за безопасно движение по пътищата към МВР.

Във връзка с влошените метеорологични условия – наличието на мъгла и поледиците, от Центъра са в готовност да дадат указания на екипите на Пътна полиция и да наложат временни ограничения на движението по републиканската пътна мрежа.

От МВР съветват водачите да увеличат дистанцията и да намалят скоростта, както и да включат светлините за мъгла при нужда. Важно е и автомобилът да бъде зареден с достатъчно гориво и да се спазват указанията на Пътна полиция.

2000 снегопочистващи машини ще осигуряват безопасното движение на пътя, съобщи Даниел Иваничков от дирекция „Поддържане на републиканските пътища“ в АПИ. Предвидени са още 200 хиляди тона сол и 250 хиляди тона пясък, както и химически вещества, които да почистят заснежените и заледени участъци в страната. Очаква се най-тежка да е обстановката в Смолян, Благоевград, Пловдив, Монтана и всички планински проходи. Хората и техниката там са в изчакване и имат готовност да реагират, съобщават от АПИ. Призова гражданите да бъдат внимателни на пътя, тъй като произшествията блокират и работата на снегопочистващите машини.

През изминалото денонощие са регистрирани 20 тежки пътнотранспортни произшествия на територията на страната, в които са ранени 38 лица, няма загинали, съобщават от Центъра за безопасно движение по пътищата.