МЗ отговори на Бенатова: Болниците не бива да изискват PCR-тест при прием

PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения. Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната и/или лечебната цел не може да бъде постигната в условията на извънболничната помощ. Това заявиха официално от Министерство на здравеопазването. Така ведомството на Кирил Ананиев отговори на въпроса на Миролюба Бенатова, който тя първоначално зададе на МЗ, а след като институциите си прехвърляха топката кой да отговори журналистката го зададе на шефа на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски в злополучното интервю, придобило вече широка известност.

„Това е резултатът за обществото. Питахме редно ли е да се изисква PCR тест, платен от пациента, при постъпване за планово лечение в болница. 2 дни след запитването, вече разбрахме, че не. Сигурно още е важно да няма злоупотреби с пациенти, маскирани като противоепидемиологични мерки“, написа в петък вечерта във фейсбук Миролюба Бенатова и публикува официалното съобщение на здравното министерство.

„Гражданите имат право да изберат лечебно заведение, сключило договор с НЗОК за оказване на съответната болнична помощ, на територията на цялата страна. Приемът за диагностика и лечение (в т.ч. и оперативно) в болнични условия се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия. Извън това, по време на хоспитализацията лечебните заведения са задължени стриктно да спазват мерките по превенция и контрол на инфекциите, свързани с медицинското обслужване.

Припомняме, че с влезлите в сила от 24.04.2020 г. изменения в Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, НЗОК заплаща дейността по диагностика на COVID-19 чрез извършването на високоспециализирано изследване „Полимеразна верижна реакция (PCR) за доказване на COVID-19“.

Обръщаме внимание, че към момента в Министерството на здравеопазването няма постъпили сигнали от граждани, на които им е поискано да заплатят PCR тест за COVID-19 като условие за диагностика и/или лечение.

Министерството на здравеопазването се обръща към всички български граждани с апел своевременно да подават сигнали в случаи на отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение без PCR тест. По всички сигнали за нарушение ще бъдат извършени проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, се казва в становището на Министерство на здравеопазването.

По време на интервюто си с ген. Мутафчийски Миролюба Бенатова попита шефа на НОЩ дали наличието на отрицателен PCR тест, заплатен от гражданите, може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения, тъй като пациенти твърдят, че болници изисквали това от тях. Проф. Венцислав Мутафчийски отговори, че МЗ е компетентно да отговори на този въпрос, но уточни, че като началник на ВМА може да отговори само за подчинената му болница и там няма такова изискване.