Мигрантските канали: Плаща се между 3 и 8 хиляди евро

Българска следа се появи в два случая на превозване на нелегални мигранти само в рамките на една седмица. Български шофьор на микробус, превозвал 11 нелегални мигранти, беше задържан в Румъния. Седмица по-рано пък 41 нелегални бежанци от Афганистан бяха намерени в Гърция в камион с българска регистрация.

Трафикът няма националност, той се организира от държава на държава с наемане на подизпълнители. Каналите за трафик на хора няма да спрат, ще се развиват, докато има липса на визи. Това каза в ефира на „България сутрин“ журналистът Мажд Алгафари.

По думите му има българи, които участват в каналите на доста високо ниво в йерархията – в настаняването на бежанците тук, осигуряването на храна, както и транспорта и съответната дестинация.

За всяка дестинация си имало съответна тарифа – „бежанският туризъм“ зависел от това с какво се извозва съответният мигрант и други обстоятелства, а тарифата варирала между 3000 и 8000 евро.

„Много е различно – зависи от вида транспорт, документите. Вариантите за влизане на бежанците през границите са много, както при схемите на телефонните измамници. Пускат се различни сценарии, а когато се изхабят, се намира нов начин“, коментира още Алгафари