Милен Цветков познавал убиеца си от караваните на морето

Милен Цветков познавал убиеца си от караваните на морето

Нова драма около убийството на Милен Цветков. Според журналиста Крум Савов тв водещият познавал наркомана Кристиан Николов, защото двамата се засичали няколко години поред на морето, където прекарвали дълго време в каравани.

„Aз caмo пo пoвoд тeзи eвeнтуaлнo прeдумишлeни или ocъзнaти дeйcтвия – утрe в cтудиoтo, чoвeк, кoйтo e прякo зaпoзнaт, щe гo рaзкaжe в пoвeчe пoдрoбнocти, нo aз oт нeгo пoлучих инфoрмaция, чe вcъщнocт, пaрaдoкcaлнo, Криcтиaн Никoлoв и Милeн Цвeткoв ca ce пoзнaвaли oт cъвмecтни кaрaвaни и прeкaрвaнe някoлкo гoдини зaeднo нa мoрeтo”, разказа доста объркано Крум Савов.

„Прeз двe кaрaвaни. И aз нe гo знaeх. Нaучих гo днec, нo eдин oт гocтитe ни утрe щe гo рaзкaжe c пoвeчe пoдрoбнocти.

Нe, чe тoвa нaвeждa нa миcълтa, чe тoй вчeрa e знaeл, мaкaр чe нaй-вeрoятнo кoгaтo cи двe гoдини c някoй нa eднo и cъщo мяcтo – и кoлaтa му виждaш, и зaпoмняш“, допълва той, предаде „Евроком”.

Каква е точната правна квалификация за убийството на Милен Цветков и необходими ли са законодателни промени? Това коментира за „Денят ON AIR“ заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

Той заяви, че не би могъл да се ангажира с категорично мнение, но след като прокуратурата може да повдигне възможно най-тежкото обвинение срещу Кристиан Николов, то явно съществува убеденост, че то ще издържи в съда.

„Едно такова обвинение не само е възможно, но в резултат може да се достигне и до доживотна присъда. Както вчера, така и днес, се вижда ясно, че отделните полицейски сили – парламентарно представени, имат намерение да внесат предложение за законодателни промени. Общото мнение е, че има необходимост да се завиши наказателната репресия за подобни престъпления“, каза той за Bulgaria ON AIR.

По думите му и в предложенията на ВМРО, и в тези на ГЕРБ има общи неща, насочени към завишаването на налаганите глоби за водачите, които шофират след употребата на наркотици.

„Другото предложение е за завишаване на минималния праг на наказанието лишаване от свобода във възможно най-тежките случаи, когато в резултат на ПТП след употреба на наркотици е причинена смърт. Ориентацията е минималната санкция да се увеличи от 3 на 5 години“, коментира проф. Проданов.

Заместник-министърът на правосъдието е категоричен, че в момента няма лишени от свобода, които да са заразени.

„Реалните проблеми в местата за лишаване от свобода са свързани с това, че епидемията доведе до някои промени във фактическия статус на лишените от свобода. На първо място се наложи да бъдат прекратени свижданията“, отбеляза той.

Николай Проданов уточни, че се провеждат видеосвиждания на лишените от свобода през последните седмици. Имаше 659 такива видеосвиждания, заяви той.