Минеаполис в пламъци: Полицейски участък гори, арестуваха екип на CNN

Демонстранти подпалиха сградата на полицейско управление в американския град Минеаполис в третата нощ от уличните безредици, избухнали след като при полицейски арест издъхна цветнокож арестант на име Джордж Флойд.

Някои медии съобщават, че вече три полицейски участъка в града са подпалени, а в районите около тях не се забелязва полицейско присъствие.

Искрата на протестите срещу полицейското насилие спрямо чернокожите се подпали заради кадри, на които се вижда как 46-годишният Флойд казва, че не може да диша, но униформен опира коляно във врата му.

Заради сблъсъците в града бе обявено 72-часово извънредно положение, а президентът Tръмп изпрати Националната гвардия.

Семейството на починалия Джордж Флойд заяви, че очаква четиримата полицаи, участвали в ареста му, да бъдат съдени за убийство. Прокуратурата на свой ред обяви, че все още събира доказателства по случая.

В същото време журналистът на CNN Омар Хименес и операторът му бяха арестувани, докато предаваха от мястото на събитието. Поводът бе, че не са се съобразили с полицейските разпореждания да се преместят от мястото. Екипът се е идентифицирал, но въпреки това бил арестуван. Час по-късно журналистите са освободени, а а губернаторът на щата поднесе извинения за ареста.

Паралелно с Минеаполис, Минесота, демонстрации се провеждат и в други американски градове – сред тях са Ню Йорк, Чикаго, Денвър, Финикс и Мемфис.

В същото време Twitter за пръв път скри публикация на президента Доналд Тръмп, като вместо нея публикува предупреждения, че съдържанието ѝ е в разрез с правилата, прославяйки насилието. Все пак Twitter остави бутон, с който потребителите могат да прочетат оригиналното съобщение. А то гласи: „Когато започне плячкосването, започва стрелбата.“