Минимална присъда за адвокат Владимир Елдъров, укрил данъци от хонорари

Пловдивският адвокат Владимир Елдъров бе осъден за укриване на данъци. За разлика от мафиота Ал Капоне обаче, той се размина с минимална присъда от 1 година условно с 3 години изпитателен срок. Обвинението е затова, че периода от 2013 г. до 2015 г в Пловдив пред НАП , като местно физическо лице, упражняващо професия „адвокат“, избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери на обща стойност от 71 037,47 лева.

Като адвокат, Елдъров специализирал дейността си основно в уреждане по съдебен ред и по административен път – чрез застрахователни дружества, на обезщетения за пострадали при пътнотранспортни произшествия, както и на техните близки. За това той получавал адвокатски хонорари и дължал данък, пише TrafficNews.

За посочения период била извършена първоначална и повторна данъчна ревизия на лицето, като е констатирано, че не всички от получените от Елдъров възнаграждения са били отчетени в пълен размер като доход в подадените годишни данъчни декларации. При последвалите ревизии били изискани всички адвокатски кочани, договори за правна защита и процесуално представителство. Установено било, че една част от документите не съдържали договорено възнаграждение, в друга била вписана конкретна сума, а в трета – само процент от обезщетението. След цялостен преглед на събраните при ревизията доказателства са били установени данни за укрити данъчни приходи или доходи в горепосочения размер.

Елдъров присъстваше в съдебната зала заедно със своя адвокат Йордан Давчев. Те пожелаха делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие и обвиняемият призна изцяло фактите и обстоятелствата, така както са описани в обвинителния акт.

“Признавам вината. Тези пропуски от моя страна не са били умишлени. В този период съм внесъл над 200 хиляди лева данък. Ще понеса наказанието си”, каза пред съда Елдъров. Той добави още, че в онзи момент самата държава е вързала ръцете му с плащането, защото е бил задържан по друго дело и е нямал възможността да внесе сумата. Елдъров заяви, че се случило така, защото през периода от 2013 г. до 2015 г е имал страшно много клиенти, за които хонорари заплащал голям брой данъци.

Прокурорът взе под внимание това, че към дата на извършване на престъплението, Елдъров е бил с чисто съдебно минало. Така държавното обвинение пожела наказание ориентирано около минимума, което след редукцията от 1/3, заради признаването на вина, да стане 2 години условно с 4 години изпитателен срок.

Пред магистратите, адвокатът му Йордан Давчев пожела възможно най-минималната присъда, защото подзащитният му иска в бъдеще да изгражда кариера. В пледоарията си Давчев защити 45-годишния Елдъров и заяви, че същият има перфектна характеристика и е „един млад човек, който се е захванал с една тежка кариера“. Адвокат Давчев не отчете факта, че клиентът му бе осъден за участие в мащабна схема за измами с обезщетения, изплащани на близки на загинали в катастрофи. Също така Елдъров бе обвинен и получи наказание за подбудителство за опит за убийство и 4 палежа.

Давчев продължи да убеждава съда колко добър човек е обвиняемият Елдъров, като добави, че неговият умисъл не е бил да ощетява с неплащането на данъци. Защитникът спомнена, че за предходната му присъда не е имало доказателства.

“В тази държава се дължат огромни данъци от редица лица. За последните 15 години животът е поскъпнал многократно. Сега със 71 хиляди не може да си купиш един автомобил”, отбеляза адвокатът, който смята, че сумата, която е трябвало да заплати към НАП обвиняемият, е малка на фона на други , които дължат милиони.

След като изслуша внимателно страните, съдия Екатерина Роглекова определи наказание от 1 година условно с 3 години изпитателен срок след приспадането на 1/3 за признатата вина. Елдъров ще трябва да заплати разноските по делото, а мярката му за неотклонение „подписка”, бе потвърдена.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share