Мистериозен разстрел: Вафлен бос не успя да спре куршумите с длан

Мистериозен разстрел: Вафлен бос не успя да спре куршумите с длан

В последните часове на 1998-а страшни писъци огласят блок № 290 в пловдивския район „Тракия“. Обитателите на жилищната кооперация изпадат в ужас, когато в един от апартаментите е открит труп с дупки от куршуми.

Тялото е на бизнесмена Георги Манчоров – собственик на фабрика за кроасани и вафли, които са хит на пазара тогава заради ниските им цени. Полицията се ангажира с разплитането на случая, но усилията на униформените не се увенчават с особен успех.

Фаталната нощ

Вечерта на 29 декември 1998 година собственикът на фирма „Мотобойс“ е в жилището си с още трима души. Манчоров отваря блиндираната входна врата със специален код и пуска четвърти – действие, което малко по-късно ще му струва скъпо. Събралите се мъже провеждат среща. Не след дълго започват да викат и да водят ожесточен спор, пише „Марица“.

Един от тях вади пистолет и стреля три пъти. Бизнесменът вдига ръка, за да се защити, но куршум минава през дланта му и се забива в слепоочието. Манчоров издъхва на място. Набързо убийците преместват тялото от хола в детската стая на жилището. Слагат трупа на леглото и го затрупват с каквото намерят – одеяла, чаршафи и дрехи, като преди да напуснат, апартамента разхвърлят стаите, за да инсценират грабеж. Майката на убития Георги – Фанка, два пъти ходи в жилището, подрежда хола, ала не влиза в детската стая, където лежи мъртвецът.

Тялото на Манчоров е открито два дни по-късно – в последните часове преди новата 1999-а. Бруталният разстрел остава загадка за разследващите. Съседи твърдят, че не са чули никакви изстрели. Версиите за убийството са много – поръчка от конкуренти в захарния бранш, неуредени сметки, дори спор за жена. Едно е сигурно – бизнесменът е познавал своя екзекутор.

Бизнесменът живял сам в апaртамента, тъй като преди 6 години се развел със съпругата си Бойка Янушева. Двамата се виждали само от време на време и то по бизнес дела. Жената имала регистрирана обща инвалидна кооперация с бащата на Манчоров – Стоян. По онова време синът на бизнесмена – също Стоян, следва икономика в Америка.

Бизнесът с евтините кроасани

Георги Манчоров започва бизнеса си още в първите години на демокрацията с търговия на коли втора употреба. Дотогава е бил монтьор, а после и таксиметров шофьор. Бързо успява да натрупа капитал и така в средата на 90-те години отваря фабрика за кроасани и вафли в Пловдив. През юни 1998-а с двама свои съдружници купува огромно хале на територията на пловдивския завод „Периферна техника“. За цеха участват в търг на Министерството на промишлеността и плащат малко над 1,5 млн. стари лева. Наемат 400 души да работят за тях във фабриката. В договора има клауза, според която „Мотобойс“ поема ангажимент за инвестиции в размер за над 2 милиарда стари лева в следващите 3 години.

Вафлите „Тони“ и „Детски свят“, както и кроасаните на Манчоров и компания стават хит на пазара заради ниските цени, които държат. Ако по това време конкурентните фирми предлагат една вафла за 300 стари лева, то цените на „Мотобойс“ са почти наполовина – между 160 и 200 стари лева.

След смъртта на Георги Манчоров бизнесът запада. Хора от обкръжението на убития мъж си спомнят, че често давал пари назаем, като дори си водел списък за това. „Ако е дал на някой над 100 000 долара, направо си е подписал смъртната присъда. Няма кой да му ги върне, такива бяха тогава правилата“, разказват негови познати. Според полицията Манчоров имал да взима повече пари, отколкото да дава.

В последните месеци от живота си Манчоров отваря и кафене в жилищен район „Тракия“ с името „Дафи“. Месец преди смъртта си бизнесменът се затворил в себе си, пред близки споделил, че получава заплахи. Той обаче не споменава и дума за това кой и с какво му се заканва в телефонната слушалка нито на полицията, нито на роднините си. След бруталното убийство на разпити в полицията са привикани негови приятели, бизнес партньори и търговци на автомобили в региона, дори и бившата му жена Бойка. Криминалистите разпитват нея и съдружниците й, правят обиски в офисите и в дома й. Доказателства, които да я свързват с разстрела, обаче липсват.

В крайна сметка убиецът на бизнесменът не е открит.

Черната вдовица, Пиронков и Ленин

„Черната вдовица“, „Банкерката с перуката“, „Хубавата Бойка“ са само част от прякорите на пловдивчанката Бойка Янушева, свързана с миналото на Манчоров, по чийто живот може да се направи цял криминален сериал.

Корените й се губят в далечната 1993 година, когато атрактивната физиотерапевтка регистрира фирмата си „Лумо-Комерс“ с предмет на дейност „научни изследвания за енергоинформационен обмен на основа биорефлексотерапия, лазерна терапия, мануална терапия, акупресура и пр.“. По-късно същото име е използвано и при регистрацията на Инвалидна кооперация на слепите „Лумо-комерс“, която е записана на името на свекър й Стоян – бащата на Манчоров. Тя използва данъчните облекчения, които по онова време предлага държавата, за да търгува от името на инвалидите с цитрусови плодове и захарни изделия. „Прибираше цялата печалба, а пред офиса в хотел „Ленинград“ инвалидите по цял ден й се молеха за пари“, разказва съдружник на бизнес дамата от онова време.

Тя взема кредити от Първа частна банка, Минералбанк, Туристспортбанк, Първа източна международна банка и ЦКБ. През 1995 година съпругът й регистрира фирма „Мотобойс“ за производство на вафли. Янушева влиза в съдружие и с асеновградския бизнесмен Васил Пиронков, заради когото по-късно се развежда с Манчоров. Бурната им връзка привършва в края на 1997 година и започват публични делби, взаимни обвинения в измама и удари под пояса.

Пиронков пуска жалба срещу нея, че се е опитала да присвои дялове от общата им фирма. Под колата на асеновградския бизнесмен е поставена бомба, която по чудо не избухва. Подозренията са насочени към Янушева заради имуществените им спорове. Бившата му съдружничка е разпитвана, но отрича да има нещо общо с атентата. След това Пиронков пуска жалба, че го е разхождала 4 часа с кола с опрян в челото му пистолет. Пуснала го, защото й свършил бензинът.

Няколко години след убийството на Георги Манчоров

Янушева погребва и следващия мъж, с когото живее –

о.з. полковника от ДС Ленин Димитров.

Бизнес дамата и бивша съпруга на Манчоров – Бойка Янушева, се оказва свидетел по делото за убийството на митничаря Георги Дребчев.

Янушева става клиент на Темида през 2010-а. Измъква 37 000 лева от семейство търговци на хранителни стоки. В края на 2008 година тя бе арестувана в Перник, след като изтегли 28 000 евро от чужда банкова сметка. Маскирана с руса перука и сини лещи, 50-годишната тогава Янушева се представила за титуляр на сметката и с фалшива лична карта взела парите. През 2004 година Янушева влиза в ареста, след като успява да открадне цял хотел. С фалшиви документи тя организира прехвърлянето на трети лица на крайморски хотел.

През юни 2012-а измамницата Бойка Янушева за пореден път бе осъдена. Тя получи 4-годишна ефективна присъда за присвояване на 200 броя строителни платна от строителния предприемач Чавдар Коев.

Името на Янушева изплува отново през 2018-а, когато тя стана свидетел по делото срещу Божидар Атанасов, по-известен като Божо от Кючука, във връзка с разкритото убийство на митничаря Георги Дребчев, застрелян пред дома му през 1999 година. Тогава тя осигури алиби на Атанасов, внасяйки смут в съдебната зала с твърдения, способни да разколебаят тезата на обвинението.