Митничари откриха контрабандна валута за близо 60 000 лв. в куфар

Митнически служители откриха недекларирани 30 000 щатски долара и 2500 евро в куфара и в дрехите на пътник в лек автомобил.

Колата с румънска регистрация е пристигнала на МП Лесово на 18.11.2019 г. около 22,30 часа на входящо трасе от Турция за България. При извършената митническа проверка, митническите служители откриват във вътрешен джоб на дрехите и в куфара на пътуващ в автомобила румънски гражданин общо 30 000 долара и 2500 евро в различни купюри.

Недекларираната валута с левова равностойност 57 640 лева е иззета. Срещу румънския гражданин е съставен акт за установеното административно нарушение.

Недекларирана валута с левова равностойност около 2 млн. лева е открита от началото на годината само на митническите пунктове с Република Турция – МП Капитан Андреево, МП Лесово и МП Малко Търново при митнически проверки.

Териториална дирекция Южна морска напомня на всички пътуващи през външните граници на Европейския съюз, че всяко физическо лице, което влиза или напуска територията на ЕС и пренася парични средства в размер на 10 000 евро или повече, следва задължително да декларира тази сума пред митническите власти, съгласно разпоредбите на Валутния закон.