Младеж разкрил убиеца на милионерката Виолета Балабанова

Младеж разкрил убиеца на милионерката Виолета Балабанова

Единадесет години след като пловдивската милионерка Виолета Балабанова бе ограбена и намушкана смъртоносно пред дома си, делото срещу обвинения за покушението тръгна. Някои от свидетелите са вече разпитани, предстои да се изслушат още.

Очаква се дълъг и сложен процес, в който прокуратурата ще трябва да докаже, че именно собственикът на билярд клуб под тепетата Здравко Дечкин е извършителят. Самият той е отказал да дава обяснения на досъдебното производство.

Задържан е през май м.г. Година по-рано попада под ударите на закона заради наемане на непълнолетен на работа. Снемат му отпечатъци и ги вкарват в базата данни. Изненадата на разследващите е огромна, когато те съвпадат с два отпечатъка от пръсти от вратата на кооперацията на Балабанова, оставени в деня на нападението ѝ – 30 септември 2009 г. Оперативните работници започват да проучват Дечкин и го привикват за справка.

“Той дойде, интересуваше се за какво го търсим. Първоначално с него разговаряха психолози, от тях разбрах, че се е съгласил да отиде на полиграф”, каза в съда криминалистът Тодор Паскалев. По думите му 34-годишният мъж се провалил на детектора на лъжата, когато го попитали дали е пробол богаташката. При последващата беседа с разследващите признал, че се познавал добре със сина ѝ Георги Балабанов.

За него държавното обвинение твърди, че е бил поръчител на нападението. Пред полицаите Дечкин разказал, че Балабанов е поискал от него и общия им приятел Тони Михайлов да сплашат една жена. Обяснил им, че е медицинска сестра и има вина за увреждане на здравето на майка му. Здравко трябвало да отмъкне чантата ѝ, а Тони да го чака в кола наблизо и да избягат.

В изпълнение на плана Балабанов завел Дечкин на ул. “Климент” в центъра на Пловдив и му показал кооперацията, в която живеела мишената. Всъщност това е била къщата на Балабанова. Версията на обвинения за убийството ѝ пред криминалистите била, че не я е познавал. Повярвал на Георги, че нарочената жертва е медсестра.

При разпита в полицията Дечкин заявил, че милионерският син му дал нож, за да разреже с него презрамките на чантата ѝ. Уверил го, че бравата на вратата ще бъде предварително увредена, за да я причака във входа.

Според версията на подсъдимия на фаталната дата 30 септември 2009 г. той е стоял точно там. Георги Балабанов докарал жената с колата си и Дечкин я нападнал. Започнал да дърпа чантата ѝ, но тя оказала яростна съпротива.

“Твърдеше, че не си спомня да я е наръгал. След като взел чантата, отишъл при Тони Михайлов и двамата заедно потеглили към Гребната база. Там ги чакал Георги Балабанов”, посочи в съда Паскалев.

Собственикът на билярд клуба заявил пред разследващите, че синът на милионерката изненадващо отказал да вземе чантата. Затова Дечкин я изгорил в контейнер заедно с дрехите си. А от Балабанов не получил никакво възнаграждение, въпреки че му бил обещал 17 000 лева или своя джип БМВ Х5.

Пак пред криминалистите Здравко обяснил, че разбрал от интернет коя жена е нападнал.

След покушението Виолета Балабанова е откарана в болница с 5 прободни рани. Три от тях са в корема, останалите – в областта на предмишницата. Оцелява само седмица – получава перитонит и на 8 октомври издъхва. Приживе тя не е била разпитвана заради тежкото ѝ състояние, с нея са водени само т.нар. разузнавателни беседи.

“По изрично настояване на пострадалата на тях присъствал синът ѝ Георги. Пред колеги споделила, че той е съпричастен с покушението. Същия ден я поканил на вечеря, но докато били на масата, многократно ставал, за да води разговори по телефона”, заяви в съда Десислава Льольова от Главна дирекция “Национална полиция”, която е работила по случая.

В болницата Балабанова признала пред разследващите, че синът ѝ има финансови затруднения. Тя разправила, че след смъртта на съпруга ѝ цялото имущество останало на двамата. Георги обаче започнал да го пилее – купувал скъпи коли, играел в казина и се друсал. Имането на баща му било баснословно.

Покойният Георги Балабанов-старши е един от първите в Пловдив с частен бизнес. Открива печатница и разполага със солиден финансов ресурс в долари, като внася материали от чужбина. Занимава се и с търговия със злато, откъдето идва прякорът му Малкото бижу. След идването на демокрацията предприемачът се ориентира към сделки със зърно и горива, купува оризарната в града. Кризата през 2003 г. нанася обаче сериозен удар на бизнеса му и той е принуден да затвори повечето от фирмите си, но все още притежава недвижима собственост,
оценявана на милиони.

За разлика от него единственото му дете Георги изобщо няма нюх към бизнеса. Пратен е от родителите си в престижен швейцарски колеж, но го напуска. Същото се случва и със скъпото училище в Солун, където семейството го праща да продължи учението си. Разглезеното богаташко синче се прибира в Пловдив и се отдава на разгулен живот, като профуква огромни суми.

През 2006 г. Балабанов-старши умира от инфаркт. Съпругата му поема делата му сама. Георги не може да се откаже от пороците си, въпреки че вече е създал собствено семейство, има и две деца. Зарязва жена си заради любовница манекенка. В нощта, когато е организирал нападението над майка си, отива при гаджето си.

На онзи етап разследващите не са успели да съберат доказателства срещу него. Балабанов е отказал да се яви на детектор на лъжата, извършителят също не е разкрит и делото е замразено.

“През март 2012 г. починала бабата на Балабанов в Горна Оряховица – Ана Даскалова. В този период внукът ѝ Георги се е намирал в същия град. Месец след смъртта ѝ продава апартамента ѝ”, посочи пред съда полицайката Десислава Льольова. Тя уточни, че през 2011-а синът на убитата милионерка е правил опит за самоубийство с хапчета, но го спасили.

Година по-късно Балабанов загива при катастрофа в курорта Свети Влас. Там кара мощния си мотор “Сузуки” с 200 км/ч и се блъска в паркиран автомобил. Тогава в полицията се съмняват, че водачът умишлено е търсил фаталния край.

По тази причина той не е до Здравко Дечкин на процеса. Техният общ познат Тони Михайлов е свидетел – за него не са събрани доказателства, че е знаел за покушението. За прокуратурата той е важен, тъй като след нападението видял в ръцете на Дечкин чантата на Балабанова. Разследващите смятат, че Георги е искал чантата, защото в нея майка му винаги носела нотариални актове за скъпи имоти. Не е ясно дали намушкването ѝ е влизало в плана на сина ѝ, или извършителят се е паникьосал от съпротивата ѝ. Каква е истината, знае единствено Здравко Дечкин.

Очаква се той да даде показания в края на процеса. На този етап младият мъж поиска единствено да каже пред съда, че полицията не му е разяснила правата при задържането му. Не му позволили да се обади на адвокат до 2 ч. сутринта, държали го гладен. Единият от двамата му защитници – Красимир Елдъров, заяви пред “24 часа”, че след нападението Виолета Балабанова е дала описание на нападателя, което не съответства на обвинения. Тя казала, че мъжът бил трътлест, с големи бузи. Според прокуратурата това не може да бъде доказателство, че става въпрос за различни хора. От 2009 г. досега са минали години. А и по онова време Дечкин вероятно е изглеждал по-другояче, тъй като усилено се е занимавал със спорт, уточняват от държавното обвинение.