Младен Маринов: Не е нужно да сменяте постоянния си адрес за междуградско пътуване

Не е необходимо хората, които живеят на адрес, различен от посочения в личната им карта, да сменят своята регистрация, за да минат през контролните пунктове на областните градове. Достатъчно е те да попълнят адреса си в новата бланка за преминаване през КПП-тата. Това обясни пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Декларацията ще бъде предоставяна и на самите пунктове, ако някой не разполага с нея. Тя също така е достъпна и на сайта на МВР, допълни той, като призова гражданите да попълват коректно данните, изисквани в бланката. Вътрешният министър припомни, че се предвижда наказателна отговорност, ако посочената информация е грешна.

Маринов посочи, че в бъдеще мерките ще стават все по-сериозни. Той изтъкна, че е важно всеки да прояви отговорност и да не проявява агресия спрямо органите на реда, които следят за спазването на разпоредбите. Целта на рестрикциите е да се запази живота на гражданите, категоричен бе министърът. Според него мерките в страната за ограничаването на движението на възрастни хора „не предполагат полицията да се държи към тях като с престъпници“.

Шефът на МВР съобщи, че над 7000 души са поставени под карантина, от които 60 са хванати в нарушение.

За тях законът предвижда до 5 години лишаване от свобода и от 10 до 50 хил. лв. глоба.

Младен Маринов съобщи още, че продължават случаите на хора, опитващи се да натрупат парични дивиденти от ситуацията с коронавируса. Днес е бил спрян опит за контрабанда на над 30 тона спирт. Все по-често се наблюдава и тенденцията за производство на фалшиви дезинфектанти, заяви министърът.