Може ли Васил Божков да си плати, за да не бъде екстрадиран в България?

Може ли Васил Божков да си плати, за да не бъде екстрадиран в България?

Васил Божков е достатъчно богат, за да си плати, за да не бъде екстрадиран у нас. Тази хипотеза допуска експертът по национална сигурност и преподавател проф. Николай Радулов.

В ефира на БНТ той даде пример с това, че в Обединените арабски емирства (ОАЕ), където се е укривал Божков, се намира и Христофорос Аманатидис-Таки. Таки беше първо арестуван, но после освободен. В крайна сметка така и не беше върнат в България.

„Васил Божков има много повече пари от Таки и не вярвам по толкова бърз и делови начин да бъде върнат“, коментира Радулов.

„Г-н Божков най вероятно има сметки от 1 млрд., тези сметки могат да бъдат прехвърлени“, каза още той.

На въпрос на водещия защо Божков е казал, че се намира на Балканите, Радулов отговори, че това е приемлив за общуване с медиите начин – „лъже си сутринта, лъже си следобед“.

Директорът на Европейския институт за стратегии и анализи Бранимир Ботев смята, че случилото се с Васил Божков ще има отражение върху ФК „Левски“. Както е известно преследваният от закона бизнесмен е спонсор на клуба. Като фен на „Левски“ Бранимир Ботев заяви, че Левски винаги ще го има.

„Левски – това е болка на милиони левскари, „Левски“ няма да престане да съществува, но в сферата на професионалния футбол трябва да има много стриктна организация, да се намери път и възможност“, коментира той.

Както kriminalno.com съобщи снощи Васил Божков е бил заловен в ОАЕ. Все още се очаква постъпването на официалната информация към България. Главният прокурор Иван Гешев разкри, че с Божков е било задържано и друго лице.

Междувременно Божков е с повдигнати седем задочни обвинения, сред тях са и такива за водене на организирана престъпна група. Беше обявен за международно издирване. Офисите и жилищата му бяха претърсени.

На 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил Божков, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда.

През 2014 г. „Националната лотария“ не плати нито един лев данък, в резултат на „забравен текст“ в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, „Националната лотария“ не плаща дължимия по закон данък – 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз.

Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в „Национална Лотария“ както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. – такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път завинаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.