Момичета изкарват по 3 стотака от райски газ, обикалят с чанта с капсули

По 200-300 лева изкарват на нощ момичета, които продават балони с райски газ по клубове и дискотеки. Това научил в. „Телеграф“ от свои източници. Сумата се заработва само от бакшиши, като отделно има и хонорар от работодателя, който е в рамките на 50-60 лева.

В някои заведения търсят момичета за продажба на балони на трудов договор, като официално те се водят сервитьорки или барманки. Има обяви за набиране на персонал в социалните мрежи, като пише: „Търсим сервитьори, бармани и други“, а след това има стикери с балони, което трябва да подскаже на потенциалните кандидати точно за какво иде реч.

На места има твърдо заплащане, а има такива, които работят с процент от оборота. Например, ако са заработени 1000 лева, на момичетата им дават процент от тази сума, а при отчета освен парите те трябва да покажат и празните капсули от продадените дози.

В заведението момичетата, наети за продажба на балони, обикалят, а клиентите могат да ги разпознаят по това, че имат тениска или шапка с логото на самото заведение. На кръста имат чанта, в която държат капсулите, а в ръката флакон, който е във формата на пистолет.

Външни лица и клиенти на заведението нямат право да внасят отвън капсули и флакони, както е и с алкохола. За наличието им се следи на входа от охраната. Запознати разказаха, че в момента цените на балоните са между 5 и 8 лева за брой. Преди, когато нашумяха, бяха по-скъпи, споделят момичета, които често се забавляват с райски газ. Има и дискотеки, в които цената на балона е 15-20 лева.

Продавачките на балони обикновено са симпатични момичета и ако някои от клиентите реши, че иска да ги почерпи с балон, управителят им дава право да дърпат по време на работа и те.

Мария от София е на 20 години, но посещава нощни заведения от 16-годишна. Тя разказа, че не е имала проблем да влиза в дискотеките и преди да стане пълнолетна. „Буташ 10 лева на охраната и не ти иска лична карта“, сподели тя. В заведението пък може да си поръчаш всичко – алкохол, райски газ и каквото друго пожелаеш, обяснява Мария.

Обикновено на вечер отиват около 200 лева при компания от шест човека за балони с райски газ. Има момчета, които дърпат по много, но други не са толкова големи фенове на усещането от това вещество. Мария сподели, че еуфорията от газа при нея трае около 10-15 секунди. Тя споделя още, че се е стигало и до стресови ситуации, в които след дърпане на райски газ и голямо количество водка, неин приятел е припаднал за няколко секунди.

Флакони и балони могат да се срещнат на тротоара пред дискотеките. През август миналата година влязоха в сила промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата на райски газ (диазотен оксид) и пълнители за него, включително и онлайн, на лица под 18 г., на територията на лечебни заведения, детски градини, училища, на спортни и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици. Забраната важи и за закритите обществени места, каквито са нощните заведения.

Според юристи реално това означава, че райският газ е забранен за употреба, с изключение на използването му за медицински цели и в хранително-вкусовата промишленост. Всички други употреби, включително по дискотеките, реално са в нарушение на закона. Тази забрана обаче масово не се спазва по нощните заведения. Не само това, ами има и специализирани магазини, които продават без проблем райски газ на непълнолетни. Група 13-годишни ученици от София спокойно си купили от такъв обект цял флакон за 50 лева и никой нищо не ги питал, разказва разтревожена майка, която се натъкнала на бутилката с райски газ, докато подреждала стаята на сина си.

В столицата има поне пет специализирани магазина, които продават всичко необходимо за опасното забавление – балони, машинки и консумативи. Отделно има и специални сайтове, в които може да се поръчат флакони денонощно. Цените им варират от 50 лева за тези, които стигат за 75+ балона, до 150 лева, достатъчни за 250+ балона. Предлагат се и капсули с различни вкусове – банан, ягода, крем, мента. Самите латексови балони са по 2 лева за 20 броя, а машинките вървят по 15 лева. Няма гаранция, че поръчаният по този начин райски газ няма да попадне в ръцете на малолетни. При отваряне на сайта потребителят само трябва да натисне с мишката бутона, че има навършени 18 г. Подобни сайтове работят денонощно в София и други градове, където доставят с куриер до 30 минути след поръчката. Плащането е с наложен платеж.

Юристи обясниха още, че към момента има необходимост да се въведе по-ефективен механизъм за регулация. Защото, ако сега влезе на проверка РЗИ в някое заведение, няма как да докаже, че в балона има райски газ, а не хелий например.