Монетите пренасят повече вируси от банкнотите

Използваните в ежедневието монети по-лесно може да пренасят вируси отколкото банкнотите. Върху метални повърхности като никел, мед, стомана и алуминий, вирусът живее до 8 часа, а при благородните метали, особено среброто, което е познато със своите антибактериални качества, вирее по-малко време, твърдят от верига за обмяна на валута и инвестиционни монети.

Вирусът може да вирее на всякаква повърхност, включително и тази на банкнотите, стига тя да е с топлината на стайна температура, т.е. около 20 градуса по Целзий, според Business Insider.

При валутите от специален материал, тип полимер (вид специална пластмаса), например румънската лея и новите британски паунди, коронавирусът се задържа сравнително по-малко време, в сравнение с останалите банкноти.

Въпреки, че зависи колко е „заразена“ банкнотата, повечето микроби и вирусни частици попадат в дупчиците между влакната на хартията, от която е направена банкнотата. Така вирусът е в своеобразен „капан“ в тези пространства и има много по-малък шанс от заразяване при предаване от ръка на ръка.

Добрата новина е, че банкнотите са по-безопасни в сравнение с други повърхности. Вирусът може да „живее“ по парите максимум до няколко часа, дори ако някой кихне върху тях. От тази гледна точка, експертите смятат, че гражданите не бива да се безпокоят.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share