Мохамед бил от джихадистката групировка „Султан Мурад“, знамето го издало

Мохамед бил от джихадистката групировка „Султан Мурад“, знамето го издало

Снимките, които арестуваният в Бургас Мохамед Абдулкадер е качил в социалните мрежи, показват, че той е бил част от джихадистката групировка „Султан Мурад“. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков.

„Аз си промених мнението, гледайки тази снимка, на която момчето е до танка. Нещото, което ме впечатли и ме накара да променя своята теза, е знамето. Червеният флаг е ключът. Има още една снимка, на която е с две момчета. Личи си, че не са сулафити, нямат бради. Знамето показва в коя въоръжена групировка е бил. Това е флагът на „Султан Мурад“. Очевидно баща му е сирийски туркмен“, заяви арабистът.

„Предполагам, че бащата е бил на служба в „Ислямска държава“. През 2016-та година обаче само за два часа турците превзеха Джараблус и хората си отрязаха брадите, смениха си униформите и станаха част от Сирийската свободна армия. Бащата не е идвал в България. Никой в Бургас не го познава. Попитах местни сирийци, но не знаят нищо за него“, разказва професорът.

„Това дете иска да се направи на Рамбо и затова се снима с оръжие, но той носи отговорност като български гражданин. Майка му обаче знае ли, че „Султан Мурад“ в момента изнася джихадисти за Либия? Тази групировака е подкрепена от Турция. През 2016 г. те се бореха с „Ислямска държава“, завзеха техните територии. Най-вече обаче воюват с кюрдите“, каза още арабистът.

Обвиненият в тероризъм бивш шампион по борба Мохамед Абдулкадер остава в ареста. Съдия Лилия Георгиева обясни, че има обосновано предположение, че Абдулкадер е автор на деянията, за които е обвинен, имайки предвид и ранния етап на досъдебното производство.

Бил налице и риск 21-годишният мъж да се укрие и да извърши друго престъпление.

Определението на Специализирания наказателен съд не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред горната инстанция.

Престъплението, в което Абдулкадер е обвинен, е тежко и предвижда до 10 години затвор. Според прокуратурата той е участвал в терористична организация на територията на Сирия.

Сочат се доказателства, че момчето се е било в дивизия, ръководена от баща му. Тя се намирала на турско-сирийската граница.

Адвокатът на обвиняемия – Иво Найденов, бе видимо недоволен от решението на съда. След делото той заяви няколко пъти ядосано пред репортерите: „Аз ви казвам, че четохме различни дела“.

Припомняме, че делото се гледа при закрити врата. Определението обаче бе обявено в присъствието на журналисти.