Мощна измама с „непотърсени“ пощенски пратки

Мощна измама с „непотърсени“ пощенски пратки

В поредната онлайн измама оплетоха пловдивчани и хора от цялата страна. В конкретния случай става въпрос за уж случайни пакети с уж случайни подаръци срещу символични цени.

Стоката се рекламира като „изгубени или забравени пакети от най-големите електронни магазини в цял свят“. Цената им е примамлива – от 5 до 100 лв., като се анонсира, че никой не знае какво има в пратките. Така за 5 лв. може да се сдобиете с модерен мобилен телефон или пък да дадете 100 лв., а вътре да намерите само USB кабел.

„Спестете стотици левове и изненадайте себе си или близките си с брилянтен подарък“, блазни анонсът на мощната измама, като пришпорва с редовния номер – Побързайте, офертата е до изчерпване на количествата!

Твърди се още, че адресите и първоначалната информация за получателите на пратката са изтрити. Освен това ощетените клиенти, чиито изгубени пратки се продават, били получили компенсации. „След инвентаризация пакетите се намират в пощенски клонове и складове“, пише още в рекламния текст, който се появява редовно из фейсбук.

За да поръча, конкретният потребител трябва да щракне на линк. Не, не става въпрос за фишинг. Линкът обаче прехвърля към друга измама, позната през последните години, а именно с“ мистериозните кутии“. Явно това е същото нещо, просто се предлага по различен начин. В крайна сметка пратка ще дойде, но в нея ще има неща, които струват в пъти по-малко от платеното. А човек, надявал се вътре да открие последен модел айфон, ще пие една студена вода.

Под публикацията във фейсбук опарил се пловдивчанин призовава хората да не се връзват на този евтин трик. Той дал 60 лв. за „изгубена“ пратка, а получил слушалки с кабел и силиконов кейс за телефон, чиято пазарна цена е не повече от 10-15 лв.