Мулета на ало-измамници преметнаха пловдивчанин с „изтъркана“ схема

18- и 20-годишни пловдивчани се сдобиха с обвинения след измамна схема в Пловдив. Те са преметнали възрастен мъж, представяйки се за разследващи полицаи, и му отмъкнали 700 лева.

Измамата е станала през лятото на 2018 година. В началото на същата година, неустановено по делото лице позвънило на мобилния телефон на 18-годишния, като се представил с името Иво и споделил, че се занимава с фирма за дограма. По-късно поискал да намери хора, които да се включат в извършването на телефонни измами.

Младежът го свързал със свой приятел – 20 годишен пловдивчанин, пише Traffic News. На 22 август, възрастен мъж получил обаждане на стационарния телефон в жилището си от непозната жена. Тя плачела и твърдяла, че е в болница със сина си. Пострадалият затворил телефона с думите: „Довиждане, много здраве на болницата“.

Веднага след това му позвънил непознат мъж, който се представил за инспектор от полицията. Той обяснил на 71-годишния мъж, че бил набелязан за жертва на телефонни измамници, които преди малко се свързали с него „от болницата“. Предупредил го, че към адреса му пътуват трима участници в схема за телефонни измами.

Полицаите щели да ги задържат, но трябвало да им съдейства. 71-годишният мъж се съгласил. Получил и ново обаждане от непознат, който попитал: „Парите, готови ли са? Иначе моите момчета се качват на втория етаж, разбиват ти вратата и ще ти режат пръстите един по един и главата“. Мнимият полицай отново се обадил, за да съобщи, че пред входа имало трима бандити, които възнамерявали да разбият вратата на жилището на възрастния мъж и да му вземат парите. За да не се случи, той трябвало да даде парите, съхранявани в дома му.

Пловдивчанинът събрал 700 лева, които бил спестил. По указание на „полицая“, възрастният мъж увил парите във фолио, постави ги в найлонова торба и ги скрил във фризера, за да не ги засече апаратурата на измамниците. По-късно той хвърли парите от балкона, за да не му разбиват вратата бандитите.

Там чакали 18 и 20 годишните младежи, които взели пакета с банкнотите. Пострадалият бил въведен в заблуждение, че те са участници в престъпната група, които ще бъдат заловени след получаване на парите.

Мнимият полицай се обадил отново на възрастния мъж и казал, че трима от измамниците вече са задържани. Той получил и второ обаждане с думите: „Хванаха трима от моите братя. Предупреждавам те никъде да не излизаш“.

По-късно разбрал, че е измамен и подал сигнал в полицията.

Междувременно двамата обвиняеми отишли в село Обнова, община Левски. Те оставили парите зад автобусна спирка по дадени указания от непознатия. От тях взели по 100 лева, които си разделили.

Село Обнова е мястото, където телефонните измамници причакват мулетата си. Селото е сборен пункт, където тарторите причакват „куриерите си” и им прикачат опашка, ако се налага да пътуват към друго населено място. Освен зад спирката парите се предават и в известната в селото шкембеджийница.

Село Обнова е стратегическо място, тъй като е близо до Ветово, Русе, Левски, Плевен – меките на ало измамите.

Измамната схема „полицейска акция“ е запазена марка на топ измамника Борислав Димитров – Бобито. Това е най-работещият номер на телефонните измамници от последните 5 години. Групата на Бобито беше разбита при акция на жандармерията и полицията в Горна Оряховица и Румъния в началото на 2019 година.

Схемата „полицейска акция“ е измислена от Кольо, под прякор „Мишинито“ от Горна Оряховица. Докато лежал в зандана за измами, главата му я родила. Макар и зад решетките, той продължавал да мами и да изкарва добри печалби на гърба на нашите баби и дядовци. В момента той е на свобода и живее в лукс.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share