Мутри от Велико Търново дръпнали 12 млн. лева ДДС

Измамниците от Велико Търново Радо Мерцедеса, Мартин Бореца и Малкото Кубче източили 12 млн. ДДС чрез фирми-бушони. Мегадело с 11 подсъдими за източване на над 12 млн. лв. ДДС се гледа в Спецсъда. Обвинителният акт от 600 страници е на Окръжна прокуратура във Велико Търново, по него се разпитват 400 свидетели и съдържа 1000 тома документи.

Когато материалите са превозвани от следствието в старата столица за София, се е наложило да бъдат ползвани два буса, си спомнят запознати. Този случай е един от най-трудните и обемни и всички работещи по него се надяват да се стигне до осъдителни присъди за участниците в схемата, която прилича на сюжет от мафиотски екшън филм, пише borbabg.com.

Главните герои започнали да регистрират фирми на имената на наивници и бедняци още през далечната 2004-а в център на старата столица, току под под носа на прокуратурата. Заплащането било по 100 – 200 лева с уговорката, че лицето ще бъде само шеф, няма да прави нищо и ще получава заплата.

„Мозък“ на операцията е Радослав Колев – Радо Мерцедеса. Той днес е основен подсъдим и тартор на организираната престъпна група от 11 души. Всички са с по три обвинения – за пране на пари, данъчни престъпления и участие в организирана престъпна група. Най-тежкото наказание е от три до 12 г. затвор и глоба от 20 000 лв. до 200 000 лв.

В далаверата се включва и Мартин Лазаров – Бореца. Двамата с Радо Мерцедеса ползват услугите на счетоводителя Марин Велков. Бореца и Велков обаче вече не са между живите, но са вписани като подсъдими в обвинителния акт. Първият е загинал при катастрофа по време на делото, а счетоводителят починал от естествена смърт. Тримата са основни играчи в схемата.

Постепенно в измамите са въвлечени още десет човека. На мястото на починалия счетоводител е въвлечена търновката Петя И., която също е финансист, и сега е на подсъдимата скамейка. Участниците са различни – изгорели са и почтени хора, но повечето са добре известни дедесари. Те се ползват за ролята на „чистач“, през чиито фирми минават фиктивни сделки по документи, за да стигнат от реалните няколко яки фирми, които са от цялата страна. Далаверата е засечена през 2012 г. от НАП по време на данъчни проверки и сигналите са дадени на прокуратурата.

От всяка сделка главните действащи лица получават около 25% комисиона за изчистване на ДДС-то. Сделките се водят като вътрешноведомствени между близки дружества, които правят фиктивен внос с най-различни стоки – от ядки до месо. Фактурите са фалшиви, но се вписват като реални в дневниците за покупки. Доставките са облагаеми с ДДС, но не са реални.

През 2005 г. в играта се включва небезизвестният Георги Георгиев Георгиев – Малкото Кубиче. Той действа до 2012 г., когато всъщност е разбита цялата престъпна схема. Малкото Кубиче се прочу с внос на 75 тона 20-годишно ирландско месо и дълг от над 300 000 лв. данъци за необявена в срок неплатежоспобност на една от множеството му прехвърлени фирми.

По онова време 35-годишният мъж имаше няколко адреса в старата столица с регистрирани фирми, но там никога не е имало такива. В крайна сметка Малкото Кубиче бе оправдан за ирландската мръвка, но е осъждан за ДДС измами. Още преди да тръгне сегашното мегадело, той чрез 20 фирми в цялата страна дължеше повече от 25 млн. лв. данъци.

Друг бушон като него е Якуб Якубов, също подсъдим в момента. Мъжът също притежава множество кухи фирми, които са му продавани за жълти стотинки, но с огромни борчове. Сред клиентите на Темида по този случай е и Венци Петков, известен като Кмета, други мъже, които до момента не са осъждани и за пръв път са клиенти на родното правосъдие.

До момента са разпитани 200 свидетели, но процесът върви мудно. В цялата схема всички фирми са 25, но от тях големите пари са отивали при няколко, които не са от нашата област. Бушоните обаче са успели да изчистят техните данъчни задължения – едни срещу тлъсти комисиони, други срещу жълти стотинки…

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share