Мъжът, платил да взривят бившата му в Айтоско, хленчи в съда като дете

Мъжът, платил да взривят бившата му в Айтоско, хленчи в съда като дете

Реших на собствена глава да го направя с цел сплашване, да не се занимава някой с него. Антон няма нищо общо, не ми е давал пари, приятел ми е, споделял ми е за проблемите си, заяви пред съда 34-годишният Димитър Недялков, който е обвинен в извършването на взрив в айтоското село Черноград, по поръчка на Антон Кабадов.

Според прокуратурата Антон платил 2 500 евро на Димитър да хвърли 400 грама тротил в терасата на къщата, в която живее майката на детето му. В дома на Недялков бяха открити и незаконни боеприпаси. Преди седмица Окръжният съд остави двамата в ареста, а днес Апелативният съд решава мярката им за неотклонение, пише burgasinfo.com.

„Уверявам ви, че няма да се укрия, защото гледам първо семейството си, после и семействата на работниците си. Аз финансово няма как да платя, защото получавам малко над 1600 евро, с които се издържаме и плащам квартира. Сложете ми гривна, през два часа да ходя се разписвам в полицията. В затвора няма как да издържам семейството си. Ако ми позволите – да мога да работя. Майка ми може да ипотекира къщата и да платя 10-15 хил. лева гаранция“, каза от своя страна Кабадов, който имал строителна фирма в Германия.

Кабадов сменил фамилията си след брака. Преди това се е казвал Киряков. Адвокатът му предстами четири свитък документи, с които да удостовери, че той е правил дарение за фонд за африкански деца през 2017 г., където фигуририрал със старата си фамилия. Кабадов и Недялков днес поискаха домашен арест.

Според защитата им няма обосновано предположение за авторство на деянието. Адвокатите им подчертаха, че нямало опасност да се укрият или извършат друго престъпление. Прокурор Дичев посочи, че Окръжният съд обосновано е наложил постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдът изрично подчертава, че за Недялков е налице сериозна опасност да извърши ново престъпление, като се мотивира с откритите в дома му незаконни боеприпаси. А наличието на постоянен адрес на Кабадов в България не е основание да се счита, че той няма да се укрие, още повече, че при престоя си в страната той не ползва тези адреси, а отсяда в хотел. Държавното обвинение поиска и давамата да останат ареста.

Адвокат Веселина Василева, която защитава Недялков, заяви, че въпреки че доказателствата към момента са огромни по обем, не може да се направи обосновано предположение, че Недялков е автор на престъплението.

Намереният куфар с взривни вещества не може да се приеме като данни за извършено престъпление. Тя заяви, че домашният арест се контролира много добре от органите на полицията, така че няма да затрудни разкриването на обективната истина. Тя подчерта, че видно от свидетелството му за съдимост, той е с чисто минало.

Адвокат Боев пък каза, че Кабадов осигурява във фирмата си работа на деветима работници, плаща и издръжка, а ако останел в ареста, нямало кой да я дава. Ако бил под домашен арест, можело да ръководи фирмата си по електронен път. Апелативният съд остави и двамата в ареста.