Мъж разказа как е изгубил жена си в „Пирогов“ заради лошите условия

Мъж разказа как е изгубил жена си в „Пирогов“ заради лошите условия

Лоши условия и липса на апаратура – така близък на пациент описа състоянието на Второ вътрешно отделение в „Пирогов“, където след пожара в сряда загинаха двама души. Според него инцидентът в болницата не е неочакван. През 2017 г. съпругата на Николай – Таня постъпва в „Пирогов“ с белодробна недостатъчност. Четири часа по-късно умира, заради липса на бутилки кислород, съобщава Bulgaria ON AIR.

40 дни след смъртта ѝ Николай подава жалба до здравното министерство и Изпълнителна агенция „Медицински одит“. От Агенция „Медицински одит“ отговарят, че бутилки с кислород в посочените кабинети към момента на прием на съпругата му не е имало, тъй като лечебното заведение е с централна инсталация, а състояниято на Таня не е налагало незабавна интубация.

Заключението е, че действията на екипа не са показали нарушения на медицинските стандарти. Според Николай обаче липсата на апаратура и лошите условия в болницата са причината за нейната смърт. Освен старо отделението според него е и опасно. А инцидентът в сряда е бил само въпрос на време. Сградата, в която се намира второ вътрешно отделение на „Пирогов“, е строена 1930 година, а последният ремонт е правен преди повече от 20 години.