Мъж си глътна ченето, лекарите в ступор

В областната болница във Велико Търново лекарите изпаднаха в ступор, но все пак успяха да спасят мъж, погълнал зъбна протеза, заседнала в хранопровода с ендоскопска интервенция, съобщиха от лечебното заведение.

В отделението по Гастроентерология на Многопрофилната областна болница за активно лечение (МОБАЛ) „Д-р Стефан Черкезов“ оказаха спешна помощ на 52- годишен мъж със случайно погълната и заседнала в хранопровода зъбна протеза. Сложната ендоскопска интервенция е извършена от началника на отделението д-р Яна Колева. Мъжът е потърсил помощ в Спешното отделение в сряда вечерта и е казал, че няколко часа по-рано, при хранене, внезапно почувствал откачане и погълнал частична зъбна протеза.

Ендоскопската операция е продължила 45 минути, като в тези случаи е необходима изключителна прецизност, защото при изваждането е имало проблем с металната кука фиксирала протезата към стената на хранопровода, обясни д-р Яна Колева.

Пациентът е в добро състояние. Липсват ранни усложнения. Лечението, наблюдението и възстановяването продължават.

Според лекарите такива случаи не са изключение.

Имахме няколко инцидента, при които са консумирани колбаси с неотстранено найлоново покритие, припомни лекарят. Преди няколко години пациент поглъща цяла, необелена наденица, която засяда във физиологично стеснение на хранопровода. Отново отстраняването на проблема е по ендоскопски път. При тези манипулации най-голям риск крият твърдите тела, с остри ръбове. При тях съществува опасност от нараняване на хранопровода и последващи усложнения като кървене, тежки възпалителни процеси в белия дроб и в структурите около хранопровода, перфорации, допълни д-р Колева, цитирана от БТА.

Ендоскопските изследвания представляват голяма част от работата в отделението, като само от началото на 2024 г. до този момент са извършени над 740 интервенции. При тях се извършват и манипулации по отстраняване на полипи, спиране на кръвотечения.

Отделението на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ поема 90% от спешните случаи в десетте общини на област Велико Търново. Отскоро то разполага с ехографска апаратура, позволяваща разширяване обема на извършваните изследвания, и подобряване качеството на диагностичния процес. Ехографът представлява висок клас ултразвукова система за неинвазивна диагностика в гастроентерологията. Позволява многократност на изследването без странични ефекти спрямо пациента.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share