Над 1 млрд. животни са загинали при пожарите в Австралия

Повече от милиард животни са загинали в резултат на продължаващите горски пожари в Австралия, съобщи пресслужбата на университета в Сидни, позовавайки се на ново проучване. Професор Крис Дикман заяви, че над 800 милиона животни са станали жертва на пожарите в щата Нов Южен Уелс, а общият брой на загиналите животни в страната надхвърля милиард.

Данните, предоставени от Дикман, се основават на доклад на Световния фонд за дивата природа за 2007 г. относно влиянието на разчистването на земя за земеделски нужди върху дивата природа на Австралия. Използвайки тези числа, авторите на изследването определят средната гъстота на популацията на бозайници, птици и влечуги в Нов Южен Уелс.

Учените, които са провели изследването са използвали стари данни и консервативни оценки, така че броят на загиналите животни може да бъде значително по-голям, се казва в изявлението на Дикман.

В Австралия в резултат на природни пожари милиони хектари земя са изгорели, през последните месеци 17 души са убити и хиляди къщи са разрушени. На места пожарите са толкова интензивни, а димът толкова гъст, че е невъзможно да се изгасят от въздуха. Властите изпращат кораби и самолети до засегнатите райони.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share