Най-близката камера не хванала убийството на граничаря

Най-близката камера не хванала убийството на граничаря

Развитие на разследването за смъртта на българския граничен полицай Петър Бъчваров, който загина при стрелба край границата. Вече е изготвена окончателната съдебномедицинска експертиза за причината за смъртта, съобщи за БНТ окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Доказателствата все още не са изпратени на разследващите в Турция, тъй като едва вчера е постъпило искане за това. От данни става ясно още, че камерите в граничния район не са покривали мястото на инцидента.

Експертизата потвърждава първоначалната версия за причината за смъртта на полицая – нараняванията в областта на главата от изстрел с ловно оръжие. Стреляно е с пушка, със сачми за едър дивеч, но камерите не могат да покажат какво точно се е случило край границата във фаталната нощ.

Ето какво каза окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев:

Към настоящия момент окончателно получихме съдебномедицинската експертиза на загиналия полицай, която трябваше да установи причината за смъртта. Това, което казахме по-рано и днес със сигурност можем да го твърдим. Комплексното заключение е, че причината за смъртта са нараняванията в областта на главата от изстрел с ловно оръжие – пушка със сачми за едър дивеч.

На 16 януари е постъпило официално искане по съответния ред от турската страна за предоставяне на доказателства. Исканията са няколко – да предоставим това, което сме установили в хода на нашето разследване, уточнява обвинителят.

За съжаление обаче, най-близките камери, които са били близо до инцидента са работили, но особеността е, че най-близкостоящата камера не обхваща мястото на инцидента. Записи има, но те не обхващат поради особеностите на релефа. Ако може така да се нарече, това е мъртва точка.

Това, което установихме и на последната работна среща с турските колеги е, че производствата са в доста напреднал етап. Ние изчакваме някои заключения на допълнителни балистични експертизи, но имаме заключение за най-важната балистична експертиза за това с какво оръжие е произведен изстрелът.

Бългрските прокурори изчакват заключения от допълнителни балистични експертизи, но и отговори на въпроси, изпратени на разследващите в Турция. Убедени са, че и в двете държави разследването е в напреднал етап.