Най-младият болен: 4-годишно дете с коронавирус у нас

Най-младият заразен с коронавирус към момента в България е дете на 4 години. Това каза в предаването на Би Ти Ви „120 минути“ тази вечер директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който е част от Националния оперативен щаб. Става дума за установен през седмицата случай, а не за регистриран днес.

Според източник на Lupa.bg детето е от ромски произход. То е в добро състояние. Кантарджиев обясни, че от хората с положителни проби за COVID-19 високият процент са хора, които са били в чужбина и там са се заразили, една малка част са техни контактни, а много малка част са хора, за които не може да се установи как са заболели.

Той коментира въпроса за младите хора, които според китайската статистика изкарват заболяването леко, често дори без симптоми. По думите му хората с коронавирус без симптоми са опасни с това, че може в момента да са в т.нар. инкубационен период (от контакта с вируса до проявата на заболяването) и в това време да заразяват околните.

Инкубационният период е до петия-шестия ден, каза Кантарджиев и добави, че за разлика от грипа, коронавирусът се развива в продължение на няколко дена. „Много е важно човек, когато го заболи гърло, да вземе веднага мерки: след закуска – лимон“, препоръча Кантарджиев. При леките случаи лечението е симптоматично, каза още той.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share