Намалиха с 10 години присъдата на убиеца от Пещера

Георги Генов – ревнивецът, който преди две години уби по изключително жесток начин съпругата си Катя Генова в Пещера ще лежи 20 години в затвора. ВКС постанови своя акт преди две седмици.

Жестокото престъпление бе извършено на 1 септември 2017 г. Месец по-рано, след 22-годишен съвместен живот, Катя Генова не издържала на постоянния тормоз и напуснала дома им. Във фаталния ден той я причакал след работа, проследил я до дома на майка й в Пещера, където се разиграла трагедията. Нанесъл й близо 20 удара с нож. Жената викала за помощ, молела за милост, но полуделият от ревност мъж продължил да я мушка.

След като умъртвил съпругата си Катя, Георги Генов избягал с личния си автомобил пред очите на свидетели. Започнало масирано издирване на убиеца. Той бе открит и арестуван във вилата на родителите му в ихтиманското село Мухово, край яз. Тополница.

На първа инстанция в Окръжен съд в Пазарджик той получи 30 години затвор, след като делото бе гледано по съкратеното следствие. Преди дни обаче Върховният касационен намали наказанието на Генов с 10 години. Като мотиви магистратите посочиха, че Георги не е действал умишлено, а самото убийство е станало спонтанно, без да бъде обмислено. Като смекчаващи вината обстоятелства са отчетени още трудовата ангажираност на Генов и изразеното в съдебната зала съжаление.

Най-тежко новината за намалената присъда бе приета от семейството на убитата Катя. Като безумно, нечовешко и жестоко, бе описано решението на ВКС от майката на жертвата – Славка Вълчанова.

Наш репортер се свърза с почернената жена, която и към днешна дата живее в Пещера. Домът на Славка се намира на 200 метра от лобното място на дъщеря й. Вълчанова всеки ден преживява онази кошмарна вечер, пред очите й все още е локвата кръв, а онова обаждане на полицията го чува всяка нощ в сънищата си.

„Помня как я чаках да се прибере.Беше решила да напусне Георги. Телефонът ми позвъни, номерът беше на Катя, но отсреща беше мъжки глас. Каза, че е полицай и че дъщеря ми е била намушкана с нож. Отидох на мястото, нея вече е нямаше – само локва кръв. После ми разказаха какво се е случило. В линейката издъхнала. Това беше денят, в който целият ми свят се срина. Досега не мога да преживея загубата, крепят ме двете ми внучки – Йорданка и Никол”, разказа пред наш репортер Славка. Жената сподели и разочарованието си от присъдата на ВКС.

„Срам ме е, че съм българка. Разочарована съм от съдебната система. В Пазарджик и Пловдив го признаха за виновен и определиха убийството като умишлено, а в София – не било обмислено. Как да не е било, като той я е причакал с два ножа у себе си. Той е психопат. След 10 години той може да излезе от затвора и да убие отново. Може да посегне на мен или на децата”, допълва Славка.

По думите й причината Катя да напусне Георги е бил системният тормоз спрямо нея. Всеки ден Генов й нанасял побой, лишавал я от пари, обиждал нея и децата. Причината била ревност. Това физическо и психическо насилие е започнало малко, след като са се оженили. Тогава Катя е била на 18 години, а той войник. Училището, където е учила жената било близо до казармата. Така се запознават и любовта пламнала. Бързо се оженили и се появили двете им деца – момичета близначки. Малко след раждането на децата, Георги се променил, започнал все повече да ревнува жена си, да я тормози, а в последствие да я удря. Катя търпяла 20 години всичко, но в един момент решила да започне на чисто и си тръгнала от семейното им жилище в Пазарджик.

„Георги не я пускаше да излиза, взимаше й парите от заплатите, на децата една стотинка не даваше, макар да са били ученички. Биеше я пред момичетата, те са били свидетели на тормоза. На мен не ми казваше всичко, само повтаряше „само да завършат децата, заради тях търпя”. Момичетата с отличие влязоха в университетите, а той отказваше да им плаща, „за какво им е да учат?Само пари да харчим покрай тях”, повтарял на дъщеря ми”, през сълзи разказва Славка.

В момента двете й внучки са студентки – едната в София, другата в Германия. И двете все още преживяват кошмара от убийството и съдебните дела. Пред баба си те са споделяли, че вече „нямат баща”. Георги дори не ги потърсил от затвора.

„Всеки път на делата мълчеше. Пред съда той заяви, че Катя му липсва. Тогава не издържах, станах и го попитах „Защо не идеш при нея, защо не сложи край на живота си?”. Последваше мълчание. Децата ми казаха: „Бабо, няма да казваш „баща ни”. Ние баща нямаме. Той толкова много ни тормозеше, искахме да започнем нов живот, а той уби мама””, допълва майката на Катя. Родителите на Георги до днес не са се свързвали с нея. Близначките също не комуникират с баба си и дядо си.

„В нощта на убийството родителите на Георги го скриха на вилата им. Те знаеха за зверството. Аз им звънях, молех ги да ми кажат къде е Георги, но те ми казаха, че Катя го е заслужила. Повече не си проговорихме. Те продадоха апартамента в Пазарджик, за да плащат на адвокати. Не успях да събера вещите на Катя от вътре ”, каза още Славка.

Майката на Катя ще продължава да живее с мисълта за дъщеря си, молейки се убиецът й да не бъде пуснат от затвора преждевременно. Тя е една от жените, които се борят със съдебната система и промяната в наказателния кодекс. Вълчанова е участвала и в протестите на почернените родители пред министерски съвет и е поставила името си в петицията за премахване на съкратеното следствие при тежките престъпления.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share