Намериха лекарство за двете жени, чакащи белодробна трансплантация

Две жени, които чакат белодробна трансплантация, ще получат животоподдържаща терапия. Осигурено им е лекарство за един месец и са настанени за изследвания в столичната болница „Лозенец“.

Росица Малинова чака за белодробна трансплантация. Миналата есен поведе битка за живот. Обяви публично, че не може да получи безплатна животоподдържаща терапия от здравната каса, защото е пълнолетна.

„Искам да благодаря на дарителите, които ми помогнаха да започна терапията миналия месец и спасиха живота ми“, казва Росица.

На призива за помощ откликна и здравният министър. Инициира спешни законодателни промени, които дават възможност на Здравната каса да покрива терапията на всички пациенти с муковисцидоза.

„Това наистина е една малка победа. Аз очаквам лекарството да ни бъде осигурявано не само този месец или в следващите три, а до момента, в който можем да се трансплантираме“, допълва Росица.

Битката продължава. Този път – да бъде осигурена възможност за белодробна трансплантация на чакащите българи.

„Вярвам,че в развоя на тази година ще бъдат направени доста стъпки в положителна посока. Министерството има ресурсите и правомощията да се справи трайно с този проблем, както са обещали“, казва Росица.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share