Намушканият Иван Ангелов в Бургас бил с параноидна шизофрения

Намушканият Иван Ангелов в Бургас бил с параноидна шизофрения

Иван Ангелов, който бе намушкан с нож на 27 ноември до Новата поща в Бургас, все още не е разпитан по досъдебното производство. Това стана ясно при днешното гледане на мярката за неотклонение на Пламен Русев, който бе задържан за нападението.

Състоянието на пострадалия в последните дни се е подобрило, но не толкова, че да даде ясно обяснение за случилото се, съобщи Флагман.бг.

Наблюдаващият прокурор е разпоредил да се извърши ДНК експертиза, свалени са и видеозаписите от охранителните камери. От частичната ДНК експертиза на ножа е налице „разумно подозрение, че задържаният Пламен Русев, е съпричастен с деянието“, каза днес държавният обвинител Красимира Кателиева пред Апелативния съд на Бургас.

Магистратите гледаха преди минути на въззивна инстанция мярката за неотклонение на Пламен. Прокуратурата пледира за постоянен арест.

Адвокатите на Пламен Русев – Росен Кожухаров и Тодор Йонев настояха той да бъде оставен под „домашен арест“.

Двамата са от най-сериозните юристи, корифеи в наказателното право. Днес те изнесоха аргументи в защита на клиента им.

Йонев обърна внимание, че в акта за привличането на Русев като обвиняем бил посочел чл.282 от Наказателния кодекс – за каналджийство.

В определението на Окръжния съд Бургас също били допуснати грешки, заяви Йонев. Веднъж в акта се срещало словосъчетанието „обвиняемият Стоянов“, а после „Росен Русев“.

„Уважаеми апелативни съдии, пред Вас е Пламен Росенов Русев, не Росен Русев, не Стоянов“, каза той и отбеляза, че клиентът му е с чисто съдебно минало, живее от години на един адрес и няма никаква вероятност да се укрие.

Адв. Росен Кожухаров от своя страна маркира, че още не изяснено кой е носил ножа, открит на местопрестъплението и дали чрез него е осъществена прободната рана.

Пред Апелативния съд на Бургас Пламен Русев разясни по-подробно своята защитна теза. На първа инстанция – пред БОС той бе доста лаконичен, но днес ситуацията бе по-различна.

„Госпожо съдия познавам Иван Ангелов и семейството му от 12 години. С брат му все още сме приятели. Те са работили в моя фирма. Иван доколкото знам има заболяване – параноидна шизофрения. Нападал е наши приятели. Заради това не поддържам отношения с него. За съжаление пак влезе в моя живот. Случи се нещо инцидентно. Не по мое желание. Уважавам това семейство, но животът е такъв сценарист, какъвто не съм предполагам“, каза Пламен Русев пред съда.

Защитата твърди, че срещу пострадалия Иван Ангелов имало подадени жалби за принудителна хоспитализация в специализирана болница.

Апелативният съд на Бургас остави Пламен Русев в ареста.