Нарковойни: Венецуела спипа главорези на Ел Чапо

Нарковойни: Венецуела спипа главорези на Ел Чапо

Венецуелските сили задържаха главорези на мексиканския наркокартел „Синалоа“ на затворения до живот наркобос №1 в света Хоакин Гусман „Ел ЧапоЧ по време на сблъсъци с въоръжени групи в близост до западната му граница с Колумбия. Новината разпространи „Ройтерс”, като се позовава на информация от високопоставен военен на Каракас.

На 21 март военните на Венецуела започнаха офанзива срещу нелегалните колумбийски въоръжени групи в западната провинция Апуре. Около осем венецуелски войници загинаха по време на операциите, които принудиха около 5000 души да избягат през границата, цитира „Фокус”.

„Ние дори заловихме някои лица от картела „Синалоа“, обяви началникът на стратегическото оперативно командване на Венецуела Ремиджио Чебалос в телефонно обръщение по държавната телевизия.

Чебалос не уточни имената на задържаните, нито колко членове на картела са били задържани. Той допълни, че са задържани и лица от Бразилия и че всички ще бъдат предадени на съдилищата в страната.

Боевете са се случили близо до граничния град Ла Виктория, на около 628 км (390 мили) югозападно от венецуелската столица Каракас.

Министерството на информацията на Венецуела не отговори на искането за допълнителни подробности относно арестите.

Правителството на Колумбия заяви, че картелът „Синалоа“ е активен в страната и има съюзи с местни бунтовнически групи, включително Националната освободителна армия и бивши членове на Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), които отхвърлиха мирната сделка с властите в Богота.