Невиждано! Вкараха експрезидента Саркози в затвора

Невиждано! Вкараха експрезидента Саркози в затвора

Бившият френски президент Никола Саркози бе осъден на лишаване от свобода, предаде РИА Новости.

„Държавният глава от 2007 до 2012 г. бе признат за виновен по дело за корупция и търговия с влияние. Саркози стана първият лидер на Франция през този век, получил ефективна присъда“, отбеляза още медията.

Саркози заедно с адвоката си Тиери Ерзог се е опитал да подкупят Жилбер Азибер, заемал пост във френския Касационен съд. Обвинението твърдеше, че бившият президент се опитвал да се сдобие със секретна информация и дори да повлияе на дело в Касационния съд срещу самия него.

Според прокуратурата Саркози „дал едно рамо“ на Жилбер Азибер, за да бъде назначен на престижен пост в Монако, който той искал да получи от известно време. До назначение в крайна сметка обаче така и не се стигнало, припомня Франс прес.

Поверителната информация, която се стремял да получи Саркози, касаела дело за възможно незаконно финансиране на президентската му кампания през 2007 г. от страна на Лилиан Бетанкур, наследницата на френския козметичен гигант „Л’Ореал“.

Следствието предостави на прокуратурата много записи на прехванати телефонни разговори на Саркози по тази тема.

А до прехващането на разговорите между Саркози и адвоката му се е стигнало в хода на разследване, касаещо пък подозренията за либийско финансиране на президентската кампания на Саркози през 2007 г.