Нено Димов в спецсъда: Изпълнявал съм съвестно правомощията си

Бившият екоминистър Нено Димов пристигна в специализирания наказателен съд, където ще се гледа мярката му за неотклонение. Той е обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

„Аз съм изпълнявал съвестно правомощията си“, заяви Димов пред магистратите.

Специализираният съд остави за постоянно в ареста задържания Нено Димов. Решението бе взето преди минути от магистратите. Димов, който вчера подаде оставката си, след като бе задържан за водната криза в Перник, е обвинен в умишлена безстопанственост.

Според специализираната прокуратура, Нено Димов не е изпълнил задълженията си като министър и в продължение на 22 месеца е разрешавал на металургичния завод „Стомана Индъстри”, свързан с олигарха Людмил Стойков, да черпи вода от язовир „Студена”. Димов е разрешил и на пернишката „Топлофикация” да ползва вода от язовира. Макар неколкократно да бил уведомяван, че водата в язовира намалява, министърът не е разпоредил да се спре кранчето към промишлените предприятия. Направил го едва след като в Перник бе обявен режим на водата.

По-рано днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Нено Димов.

Според наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, ако съдът не задържи за постоянно в ареста Нено Димов, то той би могъл да повлияе на свидетели и да попречи на разследването. По думите му това е възможно, тъй като докато Народното събрание не гласува оставката му, той все още е министър на околната среда и водите.

Прокурорът отбеляза още, че няма опасност Димов да се укрие. По думите му обаче престъплението, за което е обвинен, е от изключителна обществена опасност, заради големия размер на причинените щети (11 млн. лв.) и защото засегнати са над 90 хиляди души от водната криза в Перник.

Кънев каза още, че Димов е имал необходимата информация, но не е упражнил правомощията си по закон.

Адвокатът на Димов – Ина Лулчева, посочи, че водите са били ресор на заместник-министъра Красимир Живков, който е разпределял задачите на специализиран отдел в Министерството на околната среда и водите, което отговаря за водите. Тя обясни, че Димов само е утвърждавал графиците за водоподаване, предложени му от Живков.

Спекула според Лулчева е, че Димов трябва да носи лична отговорност, след като има други лица, които са работили по подготовката им.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share