Нено Димов става защитен свидетел, топи заместника си

Нено Димов става защитен свидетел, топи заместника си

След публичния арест на Нено Димов в четвъртък и обвинението, че бившият екоминистър дал вода на предприятията „Стомана“ и „Топлофикация-Перник“ от язовир „Студена“, което муу беше наложено на следващия ден, той става защитен свидетел, съобщава Lupa.bg. Той предприема този ход, за да отърве от 2 до 8 години затвор, колкото би било наказанието му за извършените от него действия.

Бившият вече екоминистър ще натопи и свой заместник за аферата с водата, издаде нашият източник.

Вчера стана ясно, че Нено Димов остава в ареста още 72 часа след нареждане от прокуратурата. Той е обвинен в умишлена безстопанственост, защото е дал разрешение за ползване на водата от язовир „Студена“ за промишлени цели на металургичното предприятие „Стомана“ и „Топлофикация–Перник“. Според прокуратурата бившият екоминистър умишлено не е положил усилия за водоема, който снабдява Перник с питейна вода.

Димов е правел това, въпреки че е бил предупреден няколко пъти от шефа на пернишкото ВиК за намаляващите обеми в язовира. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев обясни, че доказателствата по делото сочат за проявена умишлена безстопанственост от Димов.

„Към момента Нено Димов е привлечен като обвиняем в умишлена безстопанственост. Въпреки намаляващия приток на язовира, е продължава да подава вода към Стомана Индъстри“, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Прокурорът обясни, че министърът в продължение на много време не е обръщал вниманията за намаляващите обеми на водата в язовир „Студена“, въпреки че е получавал „точни графици и обеми“.

Димов е разрешавал на дружества да ползват дори по-големи обеми, отколкото му е било поискано. „Това не е еднократен акт на министъра.

Щетите са огромни: 97 000 души са на воден режим“, каза прокурор Кънев и допълни: „Ние като прокурори не можем да закараме вода в Перник, но можем да изправим пред съда. Тези хора биха имали вода, ако министърът е изпълнил задълженията си“ .

Прокуратурата не е успяла да намери нито едно доказателство, че при ремонта на язовира е била изпускана вода. Ремонтът е бил извършен изцяло на подводен принцип от водолази. „Стомана Индъстри“ е собственост на гръцката компания „Вилхалко“, а „Топлофикация – Перник“ е на фирми, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки.