Нено Димов хвърли оставка, задържан е за 72 часа – вижте защо…

Образувано е досъдебно производство за умишлена безстопанственост на длъжностни лица. Язовир „Студена“ е доведен до т.нар. мъртъв обем и не може да осигурява нуждите на населението. Това заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор Иван Гешев по повод задържането на Ненов Димов, който подаде оставка като министър на околната среда и водите.

По думите ѝ министърът е този, който е утвърждавал графиците на язовира. „Той е разрешавал ползването на водите на язовира за промишлени нужди на определени дружества – „Стомана Перник“ и „Топлофикация – Перник“ и така е нарушил служебните си задължения. Не е положил достатъчно грижи за обемите на водата на язовир „Студена“. Изразходвани са милиони литри вода, което е довело до криза с питейната вода на Перник“, каза още тя.

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев е категоричен, че предмет на разследване е управлението на водния ресурс на язовир „Студена“ от длъжностните лица. 51 % от ВиК дружеството се държат от МОСВ. „Събрани са доказателства в 48 тома, има умишлено деяние за безстопанственост и се предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода по чл.219 от НК. Престъплението е умишлено, но дали е виновен или не – ще каже съда. Има няколко претърсвания в домовете на бившия кмет, на бившия областен управител, в дома на министър Ненов. Събраните доказателства все още не се категорични.

Привлечен в качеството на обвиняем е Нено Димов в умишлена безстопанственост. Той е бил системно уведомяван от ВиК оператора, но той е продължавал да подава същите обеми вода в графиците, не е изпълнил задълженията му по закон. Над 11 млн. лева е щетата, която е причинена. Ако той бе изпълнил конкретните си задължения, то в язовира щеше да има над 7 млн. куб метра вода и те щяха да са напълно достатъчни за питейните нужди на Перник и нямаше да има воден режим“, каза още наблюдаващ прокурор по делото Ангел Кънев.

„Водният ресурс се разпределя с писмени актове, лично подписвани от министъра за този язовир“, уточни Кънев.

По думите му Нено Димов е задържан за 72 часа. „Доказателствата дават основание да се смята, че може да бъдат укрити или унищожени писмени или магнитни доказателства и да повлияе на разследването“, каза той. Предмет на обвинението са разрешителните за жпромишлено водоползване, които са в разрез със Закона за водите, категоричен е наблюдаващият прокурор.

Кънев е категоричен, че Димов е задържан вчера след 17 часа и не е бил арестуван показно. „Министърът няма имунитет, за да не може да бъде задържан. Това, че е министър не означава, че ние не трябва да упражним закона“, каза още той

Главният секретар на МВР заяви, че тяхната работа продължава и ще направят всичко възможно да стигнат до всички виновни за водната криза в Перник. „Ще направим всичко възможно да предотвратим такова нещо в другите населени места“, каза Ивайло Иванов. По думите му се проверяват всички ВиК оператори в страната, защото водата за питейни нужди е част от националната сигурност.

Сийка Милева бе категорична, че ако се съберат още доказателства – ще има и други обвиняеми. „Разследването продължава!“, каза говорителят на обвинител №1 у нас.

Попитани къде се намира в момента Нено Димов, Кънев уточни, че в момента той се намира в ареста на Национална следствена служба на бул.“ Г.М. Димитров“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share