Не ни пускат през границата при неплатени глоби към КАТ

Въвеждане на изнесени терминали при граничните контролно-пропускателни пунктове след падането на ограниченията за пътуване заради COVID-19, обмислят от Министерството на вътрешните работи. Те ще следят дали имаме неплатени санкции по фишове и наказателни постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата. При просрочено плащане на задължения към КАТ гражданите няма да бъдат пускани през граница.

В момента такъв пилотен терминал има на ГКПП-Калотина и от 3 юни до момента са засечени 1722 неплатени фиша на стойност ‪205 290 лв, стана ясно по време на инспекцията на ГКПП-Кулата на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. На място бе обсъдена и възможността в кратки срокове този механизъм да заработи и на границата ни с Гърция.

Вътрешният министър инспектира предприетите мерки и организация на работа на ГКПП-Кулата, преди очакваното интензифициране на трафика през пункта в следващите месеци. Заедно с него бяха главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, началникът на политическия кабинет на вътрешния министър Михаил Златанов, директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ старши комисар Стефчо Банков, директорът на ГДГП гл. комисар Светлан Кичиков, директорът на РДГП-Смолян ком. Стоян Мандаджиев и директорът на ОДМВР-Благоевград ст. комисар Дойчин Дойчинов.

На този етап, заради въведените гранични рестрикции, ГКПП-Кулата е вторият по натовареност граничен пункт, след ГКПП Дунав мост-Видин. Към момента на денонощие на вход и изход преминават 2 400 тежкотоварни и около 700 леки автомобила. Същевременно се очаква и засилен трафик през пункта заради предстоящия летен туристически сезон.

Министър Маринов инспектира хода на реконструкцията на ГКПП-Кулата и обсъди с ръководството на граничния пункт детайли, които биха облекчили трафика и пътуващите – увеличаване на трасетата, продължаване на добрата практика от миналата година чрез мобилни устройства да се проверяват личните документи на пътуващите в автобуси, организация на граничните екипи.

На граничния пункт „Кулата“ работят и съвместни екипи за противодействие на контрабандата, в които са включени служители на ГДГП, Агенция „Митници“ и на НАП.

One thought on “Не ни пускат през границата при неплатени глоби към КАТ

  1. Вашият коментар чака одобрение
    То и до сега можеше да се проверява дали имаме неплатени глоби, но не може да се провери за невръчени, както ми се случи при подновяване на СУМПС. Проверих в сайта на МВР и там излезна, че намам неплатени глоби, отивайки в районното да си подам заявление за смяна на ЛК и СУМПС се оказа, че имам невръчен електронен фиш и за целта трябва да отида в КАТ Пътна Полиция да ми го връчат, заплатя и след това да си подам заявлението за подмяна на СУМПС. Та това е по важно да можеш да провериш за невръчени фишове и наказетелни постановления и да ги платиш преди пътуване. Защото е несериозно да ти пристигне честитка от КАТ-София в кв. на София след година и осем месеца примерно или да хвърляш боб дали не са те снимали някъде няма как да знаеш ако по някакъв начин неси осведомен.

Comments are closed.