Нова версия: Забито в задната гума желязо – виновник за трагедията с две жертви до Кадиево

Нова версия: Забито в задната гума желязо – виновник за трагедията с две жертви до Кадиево

Железен елемент, забил се в задната гума на колата на Петър Маринашки, може да е причина за трагедията до село Кадиево, при която загинаха момчетата Тошко Бараков и Виктор Василев. Този довод изказа в съдебната зала защитата на обвиняемия. По повод доказването на тази версия за инцидента от ноември 2020 г., бе поискана допълнителна автотехническа експертиза. По думите на защитата, в първа инстанция не е разгледан фактът, че от снимките от местопроизшествието се вижда, че има забит дълъг метален предмет в задната дясна гума.

„Вещото лице казал, че няма данни за технически причини за катастрофата и не е разгледал този факт. Едно от момчетата, било в колата – Николай Лисков, казва, че усетил колата да поднася, сякаш е блъсната отзад. Това води до извод, че катастрофата може да се дължи на внезапна причина. С въпросите си към вещите лица целим да се изяснят тези обстоятелства – какъв е този предмет и дали е способствал за ПТП-то“, посочиха от защитата.

Двамата адвокати на Маринашки поискаха и нова химическа експертиза. По думите им Маринашки е бил на мястото на катастрофата 4 часа, като през това време не е бил охраняван, тоест имал е възможността да пуши. Тоест, не е категорично ясно всъщност кога е употребена дрогата – преди или след инцидента. Защитата посочи още, че тъй като в районното в Стамболийски няма арестно помещение, Маринашки също не е бил охраняван и наблюдаван. Адвокатите поискаха да се отговори на въпросите дали Маринашки е посещаван в районното в Стамболийски и след това в Трето районно в Пловдив, дали там са му давани вода и храна.

Адвокат Антоанета Николова, която представлява почернения баща на Тошко Бараков, посочи че направените нови искания целят само и единствено шиканиране на процеса, пише „Марица“.

Защитата на Маринашки пък отговори на изказването с думите, че едно наказателно производство е в детайлите, във фактите. Адвокатите на шофьора на БМВ-то ковчег поискаха и физическа експертиза, с която да се докаже, че скоростта на движение на колата е била нормална и в позволение стойности.

Като свидетели бяха разпитани катаджия, съставил предупредителен протокол на Маринашки да спазва Закона за движение по пътищата и да не участва в гонки. На въпроси отговориха също двамата почернени бащи. Те изясниха детайли от показанията си. Бащата на Тошко посочи, че е открил клипове с неразумно поведение на Маринашки след като разблокирал телефона на починалия си син. След това ги подал под формата на сигнал към прокуратурата. Бащата на загиналия Васко пък посочи, че въобще не е знаел, че синът му ще пътува до Пловдив в онзи ден, в който се случва немислимото.

В крайна сметка апелативните магистрати одобриха исканията за допълнителна автотехническа експертиза и химико-токсилогича експертиза, които да отговорят на поставените от защитата въпроси.

Делото ще се гледа отново на 8 декември следобед, като би следвало до тогава да са готови резултатите от допълнителните експертизи.