Нова версия за катастрофата в София, при която загина момиче

Нова версия за катастрофата в София, при която загина момиче

Нова версия за катастрофата в петък на бул. „Никола Вапцаров“ в София, при която загина едно момиче, а друго беше ранено. Тяхна съученичка твърди, че те са пресекли пешеходната пътека на зелено.

Във фаталната петъчна вечер джип помете две момичета. Тогава пешеходната пътека е потънала в мрак. Няма хоризонтална рамка със светофари над платното, които да се виждат отдалеч, а дупката между мантинелата и предпазната ограда, откъдето шофьорът причинил инцидента, твърди, че са излезли децата, все още стои необезопасено. Оказва се обаче, че има и друга версия за касатрофата. Има и редица пропуски при обезопасяването и на други столични кръстовища.

От Столичната община заявиха за БНТ, че разделителния остров на бул. „Никола Вапцаров“ ще бъде изцяло преграден с ограда. Ще бъде монтирано осветление на пешеходната пътека, а ако се наложи ще бъде преместена и спирката на градския транспорт.

В 13 часа вчера булевард „Никола Вапцаров“ притихна. Съученици, приятели, учители и родители дойдоха, за да оставят цветя и да запалят свещ на мястото където в петък 13-годишно момиче загуби живота си, а друго 14-годишно бе ранено.

Версията, че децата внезапно са излезли на платното през дупка между мантинелата и предпазната ограда бе опровергана от тяхна съученичка, присъствала на инцидента.

„Минаха през пешеходната пътека, а не през дупката, както твърдят те. Шофьорът, неговото изказване въобще не беше вярно. Истината е, че аз бях точно зад тях. Светна зеленият светофар. Имаше две спрели коли в другите две ленти и те тръгнаха, и колата мина пред тях и спря след дупката. И върна. Просто момичетата излетяха, когато това се случи това нещо“, сподели съученичка.Според директора на Математическата гимназия най-важното е децата безболезнено да преодолеят загубата на своята съученичка.Ние сме предприели необходимите действия. Психолозите са в училище и работят с децата.

„А родителите поискаха незабавни мерки за обезопасяване на пешеходната пътека“, каза Ивайло Ушагелов , директор на НПМГ. „Общината трябва да вземе мерки, спешни, тук да бъде поставена една плътна ограда, светлината пред такива пешеходни пътеки е много важна. Както виждате тука, никъде няма осветление. Вечерно време е тъмно, като в рог“, заяви Виктор Тотев, родител.

„Какво би могло да се направи, според мен, или подлез или надлез. Евентуално един „спящ“ полицай“, посочи Сава Попсавов, родител.

От Института по пътна безопасност твърдят, че в столицата почти няма безопасни кръстовища. От КАТ съобщиха, че и в момента налагат санкции на Столичната община за неизпълнени мерки за пътна безопасност.